Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pohřešovaného muže našel psovod, v okolí obce Starého Ransko pátrali policisté a hasiči

Úspěšně skončila dnešní rozsáhlá pátrací akce po pohřešovaném muži, který byl ve špatném psychickém stavu a hrozilo bezprostřední nebezpečí, že by si mohl chtít ublížit. Muže vypátral policejní psovod Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

V úterý 1. prosince v nočních hodinách se dostavil na obvodní oddělení v Jindřichově Hradci muž, který policistům uvedl, že od ranních hodin pohřešuje svého dvaačtyřicetiletého syna. Otec vyjádřil důvodnou obavu, že by si syn mohl chtít ublížit. Otec policistům také sdělil synovo telefonní číslo, ale jeho mobilní telefon byl od rána nedostupný.

Policisté současně zjistili, že pohřešovaný muž zřejmě odjel osobním vozidlem z místa svého bydliště a jel neznámo kam. Současně policisté získali přesný popis muže, aby mohli vyhlásit po muži pátrání a operativně informovat ostatní policejní hlídky.

Do spolupráce při pátrání byli po půlnoci zapojení také policisté z Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, protože jedním z míst, kde by se muž mohl vyskytovat, bylo okolí obce Staré Ransko, kde má rodina pohřešovaného muže rekreační chalupu. Do akce proto operační důstojník integrovaného operačního střediska vyslal v noci kolem jedné hodiny policejní hlídku z obvodního oddělení v Chotěboři.

Policisté provedli šetření v okolí obce a při provádění hlídkové služby vypátrali mužovo vozidlo, které našli zaparkované na parkovišti za hasičskou zbrojnicí v obci Staré Ransko. Vozidlo bylo uzamčené a kapota motoru byla studená. Hlídka ihned provedla šetření a pátrání po osobě v bezprostředním okolí vozidla.

Po negativním pátrání se hlídka vydala k rekreační chatě. Policisté zjistili, že chata je zabezpečena a vchodové dveře byly uzamčeny a okna byla zabezpečena okenicemi. Hlídka proto propátrala blízké okolí chaty s negativním výsledkem.

K chatě přijel v noci otec pohřešovaného muže a po otevření chaty zjistil, že v chatě syn skutečně byl, protože se uvnitř nacházely jeho veškeré osobní doklady a byl zde nalezen také dopis na rozloučenou. Policisté nemohli nic podcenit a museli rychle jednat. Operační důstojník proto ještě v noci na místo vyslal policejního psovoda a společně s policisty z obvodního oddělení Chotěboř propátrávali okolí rekreační chaty, lesní porost nad chatou, přilehlé okolí i břehy rybníků v okolí. Pátraní bylo ale bezvýsledné.

Na osmou hodinu ranní byla na místo svolána rozsáhlá pátrací akce, do které se zapojilo 34 policistů z územního odboru Havlíčkův Brod, včetně čtyř policejních psovodů. Na pomoc bylo přizváno také 18 profesionálních a dobrovolných hasičů.

Operační důstojník povolal jednotku z Chotěboře společně s dobrovolnými kolegy ze Sobíňova, Ždírce nad Doubravou a Krucemburku.

Začalo plošné pátrání rozdělené do sektorů na rozloze zhruba deseti kilometrů čtverečních. Do pátraví akce se v průběhu dopoledne policisté pokoušeli zapojit také policejní vrtulník, ale jeho nasazení nedovolovaly povětrnostní podmínky.

Kolem půl druhé přišla od hlídek zapojených do pátrací akce dobrá zpráva – pohřešovaný muž nalezen v lesním porostu v místech zvaných Řezníkův les. Muže vypátral policejní psovod. Muž byl bez viditelných zranění, ale byl silně podchlazený.

Policisté muže dopravili na příjezdovou cestu ve Starém Ransku a na místo zavolali posádku zdravotnické záchranné služby. Po příjezdu zdravotníků si muže posádka převzala a po prvotním vyšetření na místě ho převezla do zdravotnického zařízení. Pátrací akce byla ukončena a pátraní po muži bylo odvoláno.

mjr. JUDr. Dana Čírtková
Policie ČR
Sdílet