Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Firma Pavliš a Hartmann představila dvě novinky: plovoucí sací koš a přídavnou nádrž k čerpadlu

Novinky z produkce společnosti Pavliš a Hartmann byly představeny koncem listopadu a naše redakce je mohla jako první otestovat v zázemí dobrovolných hasičů.

Plovoucí sací koš je určen k čerpání vody z rybníků a řek. Hlavní předností je možnost čerpat vodu z několika centimetrů pod hladinou. Nehrozí tak zanesení koše a čerpadla nečistotami na hladině. Manipulace s košem byla v praktickém testu velmi jednoduchá, uchycení na jistící lano zajišťuje kovové oko na boku koše.

Sací koš lze připojit buď na savice pomocí šroubového závitu nebo na klasickou požární hadici s půlspojkou. Ve spodní části je mřížka zabraňující nasátí větších pevných částí. Celkově je koš lehký a je vyroben z kvalitního odolného plastu.

Plovoucí koš se skládá z plováku s integrovaným madlem, oka pro upevňovací šňůru a sacího koše opatřeného sací mřížkou se zpětnou klapkou. Sací koš je opatřen savicovým šroubením se závitem Rd 130 a je spojen s plovákem pomocí závěsů. Koš umožňuje odvodnění sací soustavy stlačením nálitku na zpětné klapce.

Plovák můžete koupit přímo na e-shopu výrobce za cenu 10.285 Kč včetně DPH.


Plovoucí čerpadlo PH C2 je určeno hasičským jednotkám k doplnění cisternových stříkaček z volných přírodních zdrojů. Zejména k odčerpávání vody ze zatopených nebo zaplavených prostor. Dostatečný výkon čerpadla umožňuje současné zásobování vodou pro dvě proudnice typu C a jedné typu B.

Čerpadlo se liší od ostatních plovoucích čerpadel z produkce firmy Pavliš a Hartmann přídavnou nádrží o objemu 5,1 litrů, která je propojena s hlavní dvoulitrovou nádrží. Doba provozu čerpadla je tak prodloužena na 2,5 hodiny.

Těleso plováku čerpadla je vyrobeno z polyetylénu odstředivým litím jako jeden celek. Na vnitřní stěně je naneseno cca 20 mm tvrdé polyuretanové pěny pro zvětšení odolnosti proti proražení, což zaručuje nepotopitelnost zařízení. Provedení plováku se vyznačuje mimořádnou stabilitou na vodní hladině. Rám čerpadla slouží jak k přenášení a manipulaci, tak i k upevnění šňůry k zajištění proti uplavání.

Čerpadlo můžete koupit přímo na e-shopu výrobce za cenu 48.279 Kč včetně DPH.

Sdílet