Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mobil se přehřál za sklem automobilu a vybuchl

Případů vybuchlých mobilních telefonů ve světě přibývá s tím, jak roste počet jejich uživatelů. Poslední případ, který se nám dostal do rukou, je důkazem toho, že baterie v mobilním telefonu nemusí vydržet extrémně vysoké teploty.

V Saúdské Arábii vybuchl mobilní telefon ponechaný za čelním sklem automobilu. Tato zpráva se objevila v dokumentu společnosti SNC Lavalin Gulf Contractors, která jím chce varovat své zaměstnance v této oblasti. Zpráva je jasná – nechávat mobilní telefon za sklem automobilu, na který praží slunce, se nemusí vyplatit.

Podle svědků události byl automobil asi hodinu zaparkovaný na otevřeném prostranství. Bylo něco kolem poledne a slunce tedy zrovna pražilo s největší intenzitou. V takových případech se venkovní teploty na slunci šplhají spolehlivě přes 50°C, takže v nevětraném interiéru odstaveného automobilu musí být doslova pekelná výheň.

Baterie telefonu se tak s největší pravděpodobností přehřála a vybuchla. Jistě jde o extrémní případ a navíc nevíme nic o dalších okolnostech události. Baterie telefonu mohla být klidně třeba poškozena, dostupné zdroje rovněž neuvádějí, zda šlo o originální akumulátor.

Jisté ovšem je, že nechávat mobilní telefon za sklem automobilu není zrovna dvakrát dobrý nápad. Výbuch je až opravdu extrémním případem, ale při vysokých teplotách za sklem automobilu může dojít k poškození samotného telefonu. Pamatujte na to především při horkých letních dnech a telefon raději schovejte do přihrádky nebo si jej z auta odneste.

Převzato ze serveru mobil.cz

-kaw-

Sdílet