Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hořící kamion uzavřel dálnici

Uzavření dálnice D1 ve směru na Brno na téměř 60 minut si dnes 11. 7. 2008 odpoledne vynutil požár kamionu na 174. kilometru.

Uzavření dálnice D1 ve směru na Brno na téměř 60 minut si dnes odpoledne vynutil požár kamionu na 174. kilometru.

Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen ve 13.53 hodin a na místo vyjely čtyři jednotky hasičů – profesionální jednotky ze stanic v Rosicích a v Lidické ulici v Brně a ve Velké Bíteši v kraji Vysočina, a dobrovolná jednotka ze Zastávky. Slovenský tahač Renault Magnum s návěsem naloženým paletami se sklenicemi začal hořet za jízdy.

Šestadvacetiletý řidič soupravy uslyšel tlumenou ránu v motorové části a vzápětí se do kabiny začal valit modrý dým. Řidič okamžitě zastavil v odstavném pruhu a snažil se oheň hasit ručním hasícím přístrojem z vozidla a hasícími přístroji z dalších tří kamionů, kteří u něj zastavili. Přes pohotový zásah se požár rychle rozšířil na celý tahač a později i na návěs. Mladý řidič se při hašení nadýchal zplodin hoření a při příjezdu hasičů byl v péči zdravotníků, kteří ho ošetřili na místě.

Hasiči proti plamenům nasadili tři vodní proudy a kromě zásahu na hořící kamion také hasili okolní terén, kde se vzňala tráva. Požár se podařilo dostat pod kontrolu po 15. hodině a likvidovat v 15.41 hodin. Zásah komplikovaly i střepy skla z přepravovaných sklenic, které žárem praskaly a odlétaly na vozovku. Po uhašení plamenů hasiči soupravu ochlazovali a tahač odpojili od návěsu. Hasiči také pracovníkům odtahové a vyprošťovací firmy pomohli při úklidu dálnice od vrstvy skelných střepů a komunikaci očistili.

Požár soupravu prakticky zničil, škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na tři miliony korun. Po dobu hlavního zásahu byla dálnice u Říčan ve směru na Brno zcela uzavřena a policisté odkláněli dopravu na souběžnou komunikaci. Ve 14.49 hodin se podařilo zprovoznit jeden jízdní pruh dálnice.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-kaw-

Sdílet