Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V náchodské části Běloves jezdí od konce listopadu nová sedmičková Tatra za necelých šest milionů

Družstvo Běloves z Jednotky sboru dobrovolných hasičů Náchod má od konce listopadu novou cisternu. Její slavnostní předání se uskutečnilo za účasti starosty města Jana Birke a místostarosty Tomáše Šuberta v sobotu 5. prosince 2015 v místě hasičské zbrojnice v Bělovsi. Slavnostní události se účastnili dále: ředitel HZS plk.Pouč a členové okolních sborů: Náchod, Lipí, Babí či Dobrošov.

Bělověští dobrovolní hasiči tak měli skutečně velkou mikulášskou nadílku v podobě čertovsky dobrého auta pro zásahy.

Nové vozidlo je typ CAS 30 SR3 na podvozku TATRA 815–7 4×4, které bylo vyrobeno polským výrobcem hasičských vozidel WISS CZECH, s.r.o.

Cisterna na terénním podvozku 4×4 s nízkou průjezdnou výškou bude velice užitečným pomocníkem při zdolávání požárů v okolí Náchoda. Nahrazuje vozidlo CAS 24 Škoda RTHP z roku 1964, které bylo pro vysoké provozní náklady a stáří z jednotky vyřazeno již v roce 2014.

uvedl velitel jednotky Náchod Tomáš Kavan

Nová cisterna disponuje veškerým potřebným vybavením pro zásahy u požárů a to nejen lesních. Ve vozidle je kabina pro čtyři hasiče, nádrž na vodu na 4500 litrů vody a 120 litrů pěnidla, vysokotlaké hasicí zařízení a nadstandardně také asanační lišta. Nechybí ani příprava pro umístění lafetové proudnice.

Město Náchod zakoupilo cisternu v rámci projektu „Nákup nové hasičské cisterny CAS 30 pro JSDH Náchod“, evidovaného pod číslem 15RRD01–0017. Na realizaci projektu poskytl finanční prostředky ve výši 945 000 Kč Královéhradecký kraj, Město Náchod spolufinancovalo nákup vozidla částkou 4 759 666 Kč.

Nyní se běloveští hasiči s novým vozidlem seznamují, zaškolují a provádějí kondiční jízdy. Oficiální uvedení vozidla do zásahu se uvažuje již během prosince. Hasičům i nám všem nezbývá než popřát, aby nová cisterna dobře sloužila a i nadále se nám dařilo obnovovat vozových park a techniku náchodských hasičů.

uvedl starosta Jan Birke v převlečení za Mikuláše

Jiří Polák, SDH Běloves
Sdílet