Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jihočeští a pražští hasiči cvičili s policisty likvidaci tlakových lahví pomocí trhavin ve vojenském prostoru Boletice

Jednotky HZS hl. m. Prahy a HZS Jihočeského kraje ve spolupráci s Policií ČR provedly instruktážně metodické zaměstnání ve vojenském prostoru Boletice. Činnost byla zaměřena na likvidaci tlakových lahví pomocí trhavin.

Cvičení proběhlo v úterý 8. prosince ve Vojenské výcvikové prostoru Boletice společné zaměstnání pyrotechniků a ostřelovačů Policie ČR a příslušníků HZS JčK a HZS hl. m. Prahy. Cílem bylo ověřit možnosti likvidace plných tlakových lahví pyrotechnickými prostředky a průstřelem.

Téma zaměstnání vyplývá z potřeb zásahové činnosti, která ukazuje, že se hasiči stále častěji setkávají s nutností bezpečným způsobem zlikvidovat tlakové lahve. Protože práce s poškozenými tlakovými nádobami může být vysoce riziková, je vhodné připravit metody, které omezují manipulaci s lahvemi a pohyb zasahujících v bezprostřední blízkosti na nezbytné minimum.

Průraz tělesa tlakové lahve nebo odstranění ventilu bylo testováno jak standardními ženijními trhavinami tak speciálními usměrněnými a kumulativními náložemi. Zjištěné poznatky budou využity pro další společné zaměstnání, které se uskuteční příští rok, jehož úkolem bude připravit metodiku likvidace tlakových lahví pro zásahovou praxi.

Zúčastněné složky:

  • HZS JčK
  • HZS hl. m. Prahy
  • Zásahová jednotka PČR Plzeňského kraje
  • pyrotechnici Útvaru pro ochranu ústavních činitelů ochranné služby PČR
Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet