Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči museli při vyprošťování řidičky ve Starých Hamrech rozstříhat volant

Dvě jednotky hasičů zasahovaly ve čtvrtek 10. 12. 2015 odpoledne až do večera v obci Staré Hamry (okres Frýdek-Místek) u nehody osobního automobilu Nissan Qashqai, který skončil v příkopu na střeše, zaražený mezi kusy stromů. Hasiči museli vyprostit řidičku středního věku (39 let). Vyprostili také zdemolované vozidlo. Zraněn byl i devítiletý chlapec.

Operační středisko hasičů bylo o nehodě informováno ve čtvrtek krátce před půl třetí odpoledne. Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice ve Frýdku-Místku a jednotka dobrovolných hasičů Staré Hamry.

Hasiči museli vyprostit z vozidla řidičku, která měla zaklíněné nohy a ruku – prsty pod volantem. Rozstřihli volant pomocí hydraulického nářadí, odpoutali ji z pásu a opatrně vytáhli ven na páteřní desce. Předali ji týmu ZZS MSK.

V autě žena cestovala se synem, který už byl při příjezdu hasičů mimo havarované auto. Z Nissanu neunikaly žádné provozní kapaliny.

Po zdokumentování nehody hasiči pomocí navijáku hasičské cisterny vyprostili automobil z příkopu na okraj silnice a otočili na kola, aby jej pak odvezlo vozidlo soukromé odtahové služby.

Velitel zásahu z HZS MSK pochválil výbornou spolupráci profesionální jednotky a místních dobrovolných hasičů:

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Staré Hamry, poměrně nedávno předurčená na zásahy u dopravních nehod, předvedla pěknou a kvalitní práci při vyprošťování osoby, a to i před naším příjezdem.

Paní měla dost štěstí, že dopadla relativně dobře. Například na fotografii číslo (6) lze vidět dvě části stromu, zaražené ve střeše a čelním okně. Paní je měla blízko hlavy a zdejší hasiči je museli velmi opatrně pořezat a odstranit.

Řidička podle informací ZZS MSK utrpěla poranění hlavy s podezřením na otřes mozku. Byla po ošetření přepravena vrtulníkem LZS do ostravské Fakultní nemocnice. Dítě s poraněním hlavy bylo uloženo do vakuové matrace, zajištěno krčním límcem a následně sanitním vozidlem transportováno na úrazovou ambulanci nemocnice ve Frýdku-Místku.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet