Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Borotína na Táborsku hasiči odchytávají stádo býků, uteklo 170 kusů skotu

Minutu před osmou hodinou ranní přijalo prostřednictvím tísňové linky 112 Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje zprávu, že v obci Borotín uteklo z místního zemědělského družstva stádo býků.

K odchytu byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Tábor a jednotky SDH obcí Borotín, Chotoviny, Jistebnice, Mladá Vožice a Tábor, v průběhu zásahu si velitel zásahu vyžádal svolání ještě jednotky SDH obce Sudoměřice u Tábora a kvůli dobré místní znalosti také jednotky ze Středočeského kraje, a to z obcí Mezno a Miličín. Na místě zasahuje přibližně 50 hasičů.

Do blízkého lesa uteklo ze zemědělského družstva přibližně 170 kusů mladého skotu. Stádo rozdělilo na tři skupiny, hasiči vytvořili rojnice a postupně je pomocí přenosných ohradníků a zemědělské techniky zahánějí zpět. Krátce před polednem velitel zásahu nahlásil, že osm desítek býků je již v provizorní ohradě.

Hasiči u zásahu spolupracují s hlídkami Policie ČR, které zajišťují průjezdnost komunikací, informují řidiče o situaci a upozorňují obyvatele v obci, aby nevstupovali do prohledávané lokality.

15. 12. 2015 14:00

Po 13. hodině vznesl velitel zásahu žádost o vrtulník Policie ČR. Přes Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje byl prověřeno, že vrtulník PČR je k dispozici a může být nasazen. Po půl třetí hodině odpolední vrtulník přistál na místě zásahu a jeho osádka se domlouvá s velitelem zásahu o dalším postupu.

Zbývá odchytit ještě asi polovinu stáda. Vrtulník pomůže s vyhledáním býků, kteří jsou v lese a je obtížné je vůbec vyhledat.

15. 12. 2015 18:00

V současné chvíli se v lesích u Borotína pohybuje 56 mladých býků. Velitel zásahu po dohodě se starostou obce, veterinářem a majitelem v 17:13 hodin rozhodnul, že zásah bude pro dnešní den ukončen a pokračovat bude zase zítra. Na 8. hodinu je svolána schůzka, kde bude rozhodnuto o dalším postupu.

Přestože nepředpokládáme, že by volně pobíhající býci byli nebezpeční, doporučujeme občanům, kteří budou dnešní noc v oblasti mezi obcemi Borotín a Sudoměřice u Tábora, aby byli obezřetní. Býci nikoho neohrožují, i tak žádáme občany v uvedené lokalitě, aby se zde pohybovali se zvýšenou opatrností.

16. 12. 2015 10:00

Více než dvacet hasičů zasahuje dnes u Borotína, kde pokračuje odchyt zaběhlého skotu. Profesionálním hasičům ze stanice Tábor a dobrovolným hasičům obcí Borotín a Sudoměřice u Tábora zbývá odchytit 56 mladých býků.

Hasiči již neprochází celý les, vytvořili rojnici v části lesa, kde se většina býků je. Zároveň jako lákadlo pro býky bude na místo přivezena říjící jalovice. Podle zemědělců dokáže mladé býky nalákat až na stovky metrů. Předpokládáme proto, že říjící jalovice usnadní zasahujícím hasičů jejich dnešní zásah.

16. 12. 2015 13:40

Krátce před 13. hodinou byl zásah hasičů v Borotíně ukončen. Za včerejší den a dnešek jsme zajistili 140 býků. V lese stále zůstává dalších približně 40 býků, kteří jsou schovaní a velmi obtížně vyhledatelní. Hasiči jsou připraveni v odchytu pokračovat i v následujících dnech, pokud se volně pobíhající býci v lese u Borotína objeví.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet