Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kamion najel na dálnici D5 na svodidla a poškodil si nádrž, s unikající naftou si museli poradit hasiči

JSDH Zbiroh vyjela na únik nebezpečných látek na pozemní komunikaci na 48,5. km dálnice D5 ve směru na Rozvadov. Na místo dále vyjela jednotka HZS Plzeňského kraje z požární stanice Rokycany a PČR.

Po příjezdu bylo průzkumem zjištěno, že kamion najel na svodidla v travnatém pásu podél dálnice, poté se vrátil zpět na vozovku a zastavil se cca 200 metrů od tohoto místa v odstavném pruhu. Došlo k poškození nádrže kamionu, ze které vytékala nafta na vozovku a do přilehlého odvodňovacího žlabu podél dálnice.

Hasiči provedli zajištění a označení místa zásahu ve spolupráci s SÚD PK a poté prováděli jímání unikající nafty do připravených nádob a zasypání cca 2 metry široké naftové skvrny v délce přibližně 150 metrů. Po vyčerpání veškerého dostupného sorbentu byly dovezeny další pytle SÚS PK ze střediska Svojkovice a také jednotkou HZS z požární stanice Rokycany.

Dále se na místo události dostavila odtahová služba a počala s přípravami na vyprošťování kamionu. Po zasypání vyteklé nafty na vozovce a v přilehlém odvodňovacím žlabu se jednotka po dohodě s VZ vrátila zpět na základnu. Řidič kamionu vyvázl z kolize nezraněn.

JSDH Zbiroh
Sdílet