Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Milka řekla hasičům „Díky za Vánoce“, o poděkování rozhodlo hlasováním více než třicet tisíc lidí

Až se letos budete na Štědrý večer vyhřívat u rodinného krbu, odpočívat u pohádek a rozbalovat dárky, vzpomeňte si na ty z nás, kteří tento čas tráví pravidelně v práci. Hasiči bděle vyčkávají na stanici, aby nás zachránili od případného požáru způsobeného nekontrolovanými svíčkami.

Slovy výše začínala kampaň Milky s názvem „Díky za Vánoce“. Rozhodla se tak poděkovat těm, jejichž práce je během Vánoc nezbytná. Více než 34 tisíc lidí rozhodlo, že si ten největší dík za práci na Vánoce zaslouží hasiči. Milka je tedy překvapila přímo na jejich stanicích a předala poděkování.

S nadstrážmistrem Janem Lédlem, který „odsloužil“ už 12 Vánoc, přinesla Milka v začátku kampaně rozhovor, jehož zkrácenou verzi přinášíme i my.


Jak jste se stal hasičem?

Přišel jsem na centrálu, zeptal jsem se, jestli mají místo, a měli.

Co vás na práci baví nejvíc?

Je to práce, která má smysl. Člověk hned vidí výsledky. I když je to časově velice náročné. Sloužíme jednou za 3 dny 24 hodin, pak máme dva dny volno. Dá se říct, že jsem kvůli tomu přišel o strašnou spoustu kamarádů. Oni na vás nepočkají. Mají totiž volný celý víkend. Tohle u nás bohužel nefunguje.

Hasiči jsou taková uzavřená komunita, která drží hodně spolu. Jsme jedna rodina. V březnu se mi navíc narodil syn a přestavuji dům, takže toho volného času moc nemám.

Co vaše rodina? Jak vnímá hasičskou práci?

Moje manželka je z hasičské rodiny. Čistě náhodně. Takže ví, co se děje. Možná je to jednodušší, možná naopak složitější. Ví, co může nastat.

Jak vypadá stanice o Vánocích?

Máme stromeček a celá stanice je vyzdobená. Navíc je tato stanice specifická, protože já jsem začal, tedy spíš z hecu, na Vánoce péct! Ze začátku to byla taková legrace, ale teď to dělám pravidelně. Je to zvláštní, protože já jsem byl celoživotní Grinch (zlý vánoční skřítek z pohádky) a neměl rád Vánoce, ale nějak to přišlo.

Má vaše práce nějakou sezónnost? Například kolem Vánoc, nebo záplavy na jaře?

My máme sezonu 365 dní v roce. Jsou sezony různých typů případů. Třeba na jaře je to vypalování trávy, ale to už se naštěstí moc nedělá. Zima klasicky rampouchy, náledí a více bouraček. Nedá se říct, že by byla sezona ohňů nebo větrů, to ne.

Proč jste se zapojil do projektu Milka „Díky za Vánoce“?

Protože čokoláda patří k Vánocům. Mám moc rád čokoládu! Není to jen o tom, že přijede babička a my jí dáme 10 kg šamponu a bulharské víno. Já se letos moc těším na Vánoce s mým synem.

Celý rozhovor je na webu www.troufnisinajemnost.cz.

Sdílet