Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z libereckého muzea hasiči cvičně zachraňovali zaměstnance i cenné gobelíny

V pondělí 15. 12. 2015 odpoledne se k budově Severočeského muzea v Liberci sjelo několik hasičských jednotek, aby likvidovalo požár v jednom z depozitářů. Naštěstí šlo o taktické cvičení. Uměle zakouřené prostory však navozovaly reálnou situaci, a tak řada kolemjdoucích Liberečanů již litovala historický komplex.

Dle námětu cvičení museli hasiči zachránit několik zaměstnanců, kterým požár znemožnil opustit objekt při vyhlášené evakuaci. Evakuovat museli také šest velmi vzácných gobelínů v hodnotě několika miliónů korun.

Krátce po signalizaci hlásičů EPS přijelo na místo pět jednotek. Kromě profesionálních hasičů stanice Liberec dorazili dobrovolní hasiči z libereckého Růžodolu, Krásné Studánky, Vratislavic nad Nisou a ze Stráže nad Nisou. Hasiči postupně zachránili osm pracovníků muzea a vytvořili útočný proud do prostoru depozitáře. Depozitář byl silně zakouřený, proto hasiči museli pro záchranu použít vyváděcí kukly a postižené vyvést mimo budovu.

Během záchrany lidí dostal velitel zásahu informaci od správce muzea, že u depozitáře se nacházejí cenné gobelíny, které je nutné ochránit před dalším poškozením zplodinami hoření. Proto rozhodl o jejich vynesení do vstupní auly muzea, kde byly předány pracovníkům muzea.

Pro účel cvičení gobelíny představovaly dřevěné trámy různé délky i hmotnosti a některé dosahovaly délky až čtyř metrů. Hasiči je vynášeli úzkým schodištěm věže a museli dbát, aby nepoškodili jak imitované gobelíny, tak prostor schodiště, kde se na zdech nacházely různé exponáty.

Na závěr cvičení byli velitelé jednotek seznámeni s výsledky a zároveň se dozvěděli, že šlo o poslední taktické cvičení libereckých hasičů v tomto roce.

mjr. Ing. Jaromír Mottl
HZS Libereckého kraje
Sdílet