Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pražští hasiči-potápěči se teoreticky i prakticky dozvěděli o konfiguraci Sidemount, bočním nastrojení láhví

V pondělí 14. 12. 2015 proběhlo školení potápěčů HZS Praha v systému Sidemount. Školení se skládalo ze dvou částí: teoretické a praktického výcviku, který proběhl v bazénu Podolí.

Sidemount – neboli boční konfigurace nastrojení láhví je varianta, při které má potápěč láhve (většinou dvě) připnuté na bocích vodorovně s tělem. Na zádech nemá nic, jen malý kompenzátor. Volnost pohybu je úžasná. Sidemount konfigurace se v posledních letech stává po celém světě velmi oblíbenou.

V šedesátých letech minulého století se britští jeskyňáři při průzkumu Wookey Hole a jiných suchých podzemních systémů dostávali do situace, kdy bylo zapotřebí překonat některé zaplavené úseky jeskyně. Pro takové potřeby začali experimentovat s minimalistickou potápěčskou výstrojí a improvizovali, aby docílili malých rozměrů výstroje a možnosti odepnout láhve při průchodu restrikcemi.

Nepotřebovali nijak kontrolovat vztlak a v podstatě vystačili s maskou, láhví, automatikou a nějakým postrojem pro připevnění k tělu. Jen zřídkakdy používali ploutve. Jejich jeskyně byly z velké části suché. Tento „anglický systém“ začali v sedmdesátých letech modifikovat američtí jeskyňáři na Floridě, kde na rozdíl od anglických jeskyní byly všechny z větší části zatopené. Potřebovali tedy daleko víc plavat a kontrolovat vztlak.

První improvizované kompenzátory u jejich sidemount systémů byly např. duše z nápojových camelbaků přidělané k postroji, které se nafukovaly ústy skrz hadičku. S pravděpodobně prvním komerčně vyráběným postrojem na sidemount přišla firma Dive Rite v devadesátých letech. Tou dobou to ale stále ještě byla záležitost omezeného počtu jeskynních potápěčů.

To, co následovalo, bylo částečně opakováním historie. Ne poprvé se totiž stalo, že si techniky, postupy a výstroj jeskynního potápění osvojili (a částečně modifikovali) vrakoví potápěči a potom pokročilí potápěči na otevřené vodě. Po roce 2000 došlo postupně k poměrně velké popularizaci sidemount systému a k jeho rozšíření mezi pokročilými rekreačními i technickými potápěči.

Petr Slezák, čerpáno z magazínu Oceán 2013 – léto
Sdílet