Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pomoci s odchytem stáda koní u Staré Boleslavi museli i hasiči, zasahovalo sedm jednotek

Celkem sedm jednotek hasičů, řídící důstojník a ředitel územního odboru Mladá Boleslav zasahovali v pondělí 14. prosince v podvečerních hodinách u odchytu osmičlenného stáda koní blízko Staré Boleslavi.

Výjezd hasičů byl vyžádán od Policie ČR krátce před 17. hodinou. Šlo o útěk stáda, které ohrožovalo železniční i silniční dopravu. Po zajištění stáda Policií ČR a ošetřovatelkou se však čtyři klisny v důsledku projíždějícího vlaku splašily, vymkly kontrole a při útěku poškodily osobní vozidlo – naštěstí v něm nebyl nikdo zraněn.

Operační středisko na místo vyslalo profesionální i dobrovolné jednotky ze Staré Boleslavi. Hasiči po příjezdu zajistili místo střetu a ve spolupráci s Policií ČR automobil přemístili z lesní cesty k asfaltové silnici. Následně probíhalo pátrání po čtyřech koních na rozsáhlém území mezi obcemi Křenek a Borek a rychlíkovou železniční tratí. Vzhledem k tomu byli na místo povoláni také profesionální hasiči ze stanice Mladá Boleslav se speciální terénní čtyřkolkou a dobrovolní hasiči ze Sudova Hlavna, Brandýsa nad Labem, Lhoty a Křenku.

Na žádost velitele zásahu byla v inkriminovaném úseku snížena rychlost vlaků a zakázáno jejich „houkání“. Vzhledem k potencionálnímu ohrožení bylo zvažováno povolání policejního vrtulníku s termovizí. Po ověření, že se koně samovolně vrátili do místa, odkud utekli, byl po téměř tříhodinovém pátrání zbytek stáda nalezen pomocí termokamery ze vzdálenosti přibližně 400 metrů u výběhu jiných koní v katastru obce Křenek.

Koně byli následně předáni ošetřovatelkám, které je na tomto místě zabezpečily proti dalšímu útěku s tím, že do místa jejich ustájení je odvedou následující den za světla.

FOTO: JSDH Brandýs n/L

kpt. Ing. Jaroslav Gabriel
oddělení KOPIS
HZS Středočeského kraje
Sdílet