Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jak dopadlo mistrovství ČR v průmyslovém lezení? Pro Worksafety výborně!

Osmý ročník populárních závodů Singing Rock STEEL v průmyslovém lezení i letos hostila Lezecká stěna Kladno a Singing Rock Polygon. Tyto závody patří k největším závodům v průmyslovém lezení ve střední Evropě a to zejména díky veliké mezinárodní účasti.

Letos se závodů zúčastnilo 53 závodníků nejen z České republiky, Slovenska, ale i Polska, Německa, Slovinska, Maďarska, Rumunska a Turecka. Nutno podotknout, že zahraničních závodníků bylo více něž domácích, ale to už k otevřeným závodům mistrovství ČR tak nějak patří.

Tradične byly závody rozděleny do dvou dnů, v sobotu 21. listopadu se o stupeň vítězů utkali jednotlivci ve třech disciplínách: konstrukce, hřebík a lana. V neděli se konal závod tříčlenných týmů, kterých bylo letos dohormady 14.

Sobota začala na příhradové konstrukci s traverzem a slaněním, kde museli závodníci předvést umění pohybu nejen v ocelové konstrukci, ale i lanovém přístupu a traverzu. V disciplíně nazvané trefně „hřebík“ závodníci simulovali pohyb a práci na šikmé střeše, na které museli na daném stanovišti zatlouct hřebík. Ve třetí disciplíně, lanovém přístupu, se závodilo ve vertikálním pohybu po lanech přes deviace a uzle.

Jednotliví závodníci měli na každou disciplínu 10 minut, během kterých museli absolvovat dané soutěžní úkoly. Pokud se to soutěžícím povedlo před koncem limitu, úkol se opakoval s tím, že o pořadí rozhodoval vyšší počet zvládnutých kol, respektive vyšší počet dosažených bodů za jednotlivé pozice. Pokud závodník chyboval, rozhodčí ho penalizovali strženou minutou, díky čemuž přicházel o čas, tudíž i výsledné body. Tři nejlepší lezci se utkali v podvečerním finále, ve kterém museli zvládnout transport zavěšeného břemene přes uzel na zem.

Na stupni vítězů mezi jednotlivci stanuli:

  1. místo: Nils Henneken, Německo
  2. místo: Jakub Zieba, Polsko
  3. místo: Sven Drangeid, Německo

V kategorii žen vyhrála Němka Birte Kahlbrock (celkově se umístila na 40. – 42. místě), a jako druhá žena se umístila Češka Kristýna Váňová na celkovém 43. – 44. místě.

Singing Rock STEEL závody jsou také považovány za neoficiální Mistrovství České republiky v průmyslovém lezení, proto byli vyhlášeni i nejlepší čeští závodníci pro rok 2015. Titul Mistr ČR v průmyslovém lezení 2015 náleží Petru Ledvinovi z worksafety.cz, který svým skvělým výkonem překvapil všechny a zejména sám sebe ;-) a skončil na celkovém 5. místě se ztrátou devíti bodů na vítěze. Kristýna Váňová se jako nejlepší Češka stala Mistryní ČR.

V neděli pak přišla řada na soutěž týmů. Soutěžilo se v jediné disciplíně: transport pneumatiky prostorem přes překážky, na který byl stanoven časový limit 13 minut. Po vylosování pořadí měl každý tým 10 minut na to, aby zpracoval a namaloval technologický postup provedené práce a transportu, kterého se musel držet po celou dobu provedení, tudíž nemohl techniky jiných týmů kopírovat.

K vidění byla spousta stylů a technik transportů břemene. Vítězný tým zvolil jednodušší a rychlejší postup podle podle hesla „v jednoduchosti je krása a síla“. Každý tým svým pojetím a originalitou bavil diváky a opět se jednalo o skvělé klání profesionálních lezců. Na stupni vítězů stanuli polský tým Rojam team 1. Nebýt penalizace 1 minuty český tým Křinec & Worksafety.cz by se umístili o stupínek výš, takhle vybojoval skvělé druhé místo. Ze třetího místa se radovali také Češi, konkrétně tým Sambar.

Na stupni vítězů v družstvech stanuli:

  1. místo: Rojam team 1 (Nowak, Bednarczuk, Labedz), Polsko, čas: 09:10:78.
  2. místo: Křinec & Worksafety.cz (Ledvina, Moravec, Šnejdar), ČR, čas: 09:39:16
  3. místo: Sambar (Kraydl, Hóta, Haldová), ČR, čas: 09:39:65
Sdílet