Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásah na hořícím seníku na Bruntálsku pokračuje i další den

Druhým dnem probíhá zásah moravskoslezských hasičů u požáru velkokapacitního seníku ve Svobodných Heřmanicích na Bruntálsku.

První jednotky vyjely na místo 14. 7. 2008 deset minut před 13. hodinou. Na místě zasahovaly profesionální hasiči HZS MS kraje ze stanice Bruntál a dobrovolní hasiči z jednotek sboru dobrovolných hasičů Horní Benešov, Svobodné Heřmanice, Litultovice a Brumovice.

Po příjezdu na místo hasiči zjištili, že se jedná o požár, který zasáhl levou část velkokapacitního seníku včetně vnitřního jeřábu. Po domluvě s majitelem byly nasazeny síly a prostředky hasičů k záchraně pravé části objektu. Budova seníku má půdorysné rozměry 45m x 15m. Hasiči byli nuceni zasahovat uvnitř objektu v dýchacích přístrojích z důvodu silného zakouření. Protože hasiči očekávali dlouhodobý zásah, byl na místo požáru povolán také protiplynový automobil se zásobou vzduchových láhví.

Pomocí nakladače bylo seno z levé části postupně vyváženo mimo budovu a nechávalo se postupně dohořet pod dozorem hasičů. Hasiči proudy vody ochlazovali konstrukci budovy a snižovali intenzitu požáru. Voda pro zásah byla čerpána z nedalekých městských venkovních hydrantů a z nedalekého zatopeného břidlicového lomu.

V ranních hodinách 15. 7. 2008 byla povolána další jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Světlá Hora a čerství profesionálové ze stanice Bruntál. Ti vystřídali dlouhým zásahem vysílené hasiče. Hasiči si pro náročný zásah opravdu sáhli na dno svých sil, ale výsledkem byla záchrana budovy seníku a téměř poloviny zásob skladovaného sena.

Přesto vznikla škoda ve výši téměř 500 tisíc korun. Uchráněn byl materiál a objekt seníku v hodnotě více než jeden milion korun. Příčina vzniku požáru je v šetření Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje územního odboru Bruntál a Policie ČR.

kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezské­ho kraje

-wob-

Sdílet