Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dálnici D1 na Vysočině zastavil střet dvou nákladních vozidel, jeden z řidičů musel být vyproštěn

Policisté z Dálničního oddělení ve Velkém Beranově vyjížděli v pátek 18. prosince před třináctou hodinou vyšetřovat okolnosti vážné dopravní nehody, která se stala na 150. kilometru dálnice D1 ve směru jízdy na Brno. Oznámení o nehodě přijali policisté integrovaného operačního střediska ve 12.40 hodin na lince tísňového volání 158.

Na místo události byly okamžitě vyslány dostupné policejní hlídky a k místu vyjížděly také další složky integrovaného záchranného systému. Jedna z policejních hlídek musela k místu přijet v protisměrném pruhu dálnice, protože se za místem z důvodu pátečního silného provozu okamžitě vytvořila kolona vozidel. Po příjezdu na místo policisté zjistili, že se zde střetly dva slovenské kamiony a zablokovaly levý i pravý jízdní pruh ve směru jízdy na Brno. Jeden z řidičů zůstal v kabině vozidla zaklíněný, proto museli na místě zasahovat profesionální hasiči, kteří těžce zraněného řidiče vyprostili.

Nákladní soupravu složenou z tahače a návěsu řídil třiašedesátiletý státní příslušník Slovenska, který byl vozidlem zdravotnické záchranné služby převezen ve vážném stavu do nemocnice v Brně. Vzhledem ke špatným povětrnostním podmínkám nebylo možné na místo vyslat vrtulník. Pětatřicetiletý řidič druhého vozidla vyvázl ze střetu bez zranění. Dálnice zůstala v místě nehody zcela neprůjezdná. Začaly se tvořit dlouhé kolony. Policisté odkláněli dopravu z dálnice D1 na exitu na 146. kilometru dálnice a zpět se vozidla vracela na 153. kilometru. Tento odklon a silný páteční provoz ale výrazně komplikoval dopravní situaci ve Velkém Meziříčí, kde doprava kolabovala.

Specializovaná firma se na místě nehody snažila co nejdříve odstranit havarovaná vozidla tak, aby mohl být co nejdříve obnovený provoz. V levém jízdním pruhu se podařilo obnovit provoz krátce po půl čtvrté odpoledne. Hodinu poté, tedy kolem půl páté, se v místě plně obnovil provoz, přesto kolona vozidel na dálnici dosahovala délky kolem 13 kilometrů.

Policisté z dálničního oddělení ve Velkém Beranově ohledáním místa nehody a z výpovědí svědků nehody zjistili, že po dálnici na Brno jel pětatřicetiletý řidič s nákladní soupravou tvořenou nákladním vozidlem značky Volvo s přívěsem. Tento řidič projížděl pravým jízdním pruhem a již od 145. kilometru dálnice projížděl postupně střídavou rychlostí v koloně vozidel z důvodu prací na vozovce, které probíhaly na 153. kilometru dálnice ve směru jízdy na Brno.

Tento řidič v úseku kolem 150. kilometru z důvodu před ním stojících vozidel nejdříve zpomalil jízdu, zapnul výstražná světla a poté úplně zastavil svoji nákladní soupravu. Následně do zadní části této již stojící nákladní soupravy zezadu narazila nákladní souprava řidiče, kterou řídil třiašedesátiletý řidič, který již nedokázal na vzniklou situaci přes sebou včas zareagovat.

Po nárazu zůstal tento řidič zaklíněn v kabině nákladního vozidla a vyprošťovací technikou byl z kabiny vyproštěn a předán posádce Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina. Policisté u obou řidičů provedli dechové zkoušky s negativnímu výsledky. Při dopravní nehodě vznikla hmotná škoda na obou nákladních soupravách, a také na nákladu, který tvořilo devět osobních vozidel tovární značky Peugeot. Hmotná škoda se tak vyšplhala na 3 700 000 korun. Další okolnosti této dopravní nehody vyšetřují policisté z dálničního oddělení ve Velkém Beranově.

mjr. JUDr. Dana Čírtková
Policie ČR
Sdílet