Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ve Smržovce na Jablonecku se dočkali nové cisterny, do města dorazila Tatra Terra

Již počátkem posledního měsíce roku dorazila do Smržovky na Jablonecku nová Tatra Terra, k jejímu slavnostnímu předání hasičům došlo ale až v neděli 20. prosince 2015 při městské oslavě čtvrté adventní neděle s tradičním názvem „Vánoční pohoda“.

Vzhledem k tomu, že se blíží Vánoce a díky tomu, že se nám po padesáti letech podařilo na Smržovku zakoupit nové hasičské auto, budeme v rámci „Vánoční pohody“ – tak jak se na Ježíška má – předávat dárky.

Dlouho jsem přemýšlel, co bych popřál novému hasičskému vozidlu, protože bych byl rád, kdyby ta investice byla samozřejmě co nejvíce využita; na druhou stranu si uvědomuji, že každý výjezd znamená nějakou tragédii nebo nějaké neštěstí, což samozřejmě nikdo nechce.

Takže popřeji to, co si každý motorista přeje: aby ho nové vozidlo nenechalo ve štychu a vždycky dovezlo posádku tam, kam je potřeba. K Vánocům vám přeji, abyste tento dárek užívali ve štěstí, ve zdraví a aby tady cisterna minimálně padesát let sloužila.

Mgr. Marek Hotovec, starosta města Smržovka

Město Smržovka leží v okrese Jablonec nad Nisou v podhůří Jizerských hor. Rozkládá se v údolí od severozápadu tekoucího Smržovského potoka a dále pokračuje do údolí Kamenice, do které se potok vlévá. Na jihu tvoří hranici lesnatý hřeben Černé studnice a Muchova, na sever od Smržovky se zvedá Buková hora.

Název Smržovce dala lesem zarostlá hora, na níž rostlo velké množství smržů. Na západě sousedí Smržovka těsně s Lučany nad Nisou, na východě s Tanvaldem.

Smržovská Tatra Terra – CAS 20/4000/240-S2R – vyšla na 6 230 000 Kč. Dodala ji na základě červencového výběrového řízení firma THT Polička.

Základem byla dvou a půl milionová dotace z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů, financemi z programu „Podpora jednotek požární ochrany“ ve výši jednoho milionu přispěl také Liberecký kraj. Zbytek, tedy 2,73 milionu, uhradí ve dvou splátkách město Smržovka.


Bože, oživuj a upevňuj v nás všech ducha opravdového bratrství a jednoty. Posiluj v každém z nás pocit odpovědnosti i ohleduplnosti a úsilí o společné dobro. Dej, ať nehledáme jenom vlastní prospěch, ale uč nás velkorysosti a vstřícnosti.

Pane, náš Bože, stvořil jsi svět a podivuhodně jsi ho uspořádal. Všechny živly jsi dal do služeb člověku a životu. Oheň dává světlo a teplo, taví a tříbí. Může však být i smrtelným nebezpečím pro člověka a přírodu.

Prosíme, sešli své požehnání na všechny, kdo budou užívat těchto nástrojů ve službě bližním a k ochraně lidí a majetku před zhoubnými požáry. Vzdal od nás každé neštěstí, a dej, ať jsme vždy připraveni k pomoci a službě svým bližním.

Prosíme o to skrze Krista, našeho Pána.

kpt. Bc. Petr Šabaka, vojenský kaplan 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany Liberec

Sdílet