Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Lidické třídě v Českých Budějovicích došlo k požáru domu, tři osoby zemřely

Tragická událost se stala na Štědrý den krátce po polednem v Českých Budějovicích. Na tísňovou linku 112 přijali hasiči v 12:04 hodin informaci o výbuchu v domě na Lidické třídě.

AKTUALIZACE 28. 12. 2015
Výbuch a následný požár domu v českobudějovické Lidické ulici založil podle policie muž středních let poté, co zavraždil zřejmě nožem manželku a syna. Sám pak v plamenech uhořel.

Operační důstojníci na místo vyslali dvě jednotky českobudějovických profesionálních hasičů, na místě byly celkem osádky tří cisteren, rychlého zásahového automobilu a automobilové plošiny.

Průzkum na místě události potvrdil původní ohlášení – v samostatně stojícím rodinném domě došlo k výbuchu, a to s následným požárem. Výbuch zničil prakticky celý dům včetně těsně napojené garáže, ve které byly zaparkované dva osobní automobily. Hasiči v garáži nalezli jednu mrtvou osobu.

Hasební práce byly vedeny jak z přední části domu z ulice, kde se hasiči zaměřili především na garáž a podkroví, tak i ze zadní části ze zahrady. Velitel zásahu si přes operační středisko vyžádal pracovníky plynárenské pohotovostní služby a statika, o události byl informován primátor Českých Budějovic.

V 14:24 hodin dostali hasiči požár pod kontrolu, velitel zásahu nahlásil jeho lokalizaci. Zásah hasičů pokračoval dohašováním, a to především střešní konstrukce, podhledů a krovu. V průběhu hašení byly v domě nalezeny další dvě mrtvé osoby. Zásah hasičů trval až do večerních hodin, poslední technika se na stanici vrátila před 20. hodinou.

Lidická třída byla po dobu zásahu zcela uzavřena, policisté pro projíždějící auta stanovili objízdnou trasu. Pro pozůstalé byl povolán psycholog HZS.

Událost si převzali policisté, okolnosti případu jsou předmětem jejich dalšího šetření.

Foto: Policie ČR & HZS ČR
Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet