Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U hasičů v Mostech u Jablunkova zaparkoval zcela nový Volkswagen, s financováním pomohl Moravskoslezský kraj

V sobotu 19. 12. 2015 hasiči v Mostech u Jablunkova slavnostně zařadili do výjezdu nový dopravní automobil Volkswagen Transporter. Slavnost proběhla za účasti významných hostů i představitelů Mostů u Jablunkova.

Jedná se o automobil VW Transporter T6, který bude sloužit k přepravě až osmi hasičů s potřebným věcným a technickým vybavením. To je ve vozidle umístěno zejména v zadní části a lze jej dle potřeby variabilně měnit.

K dispozici mají hasiči i nákladní vozík, kde lze přepravovat i objemnější a těžší vybavení. Automobil dodala firma Progres servis Sibřina za částku bezmála 1,2 milionu korun, na pořízení přispěl 300 tisíci korun Moravskoslezský kraj.

Vozidlo na podvozku se zesíleným pérováním a tlumiči je poháněno vznětovým čtyřválcem skrze manuální šestistupňovou převodovku. Poháněna jsou všechna čtyři kola, nechybí mechanická uzávěrka diferenciálu.

Kabina je jednoprostorová, do prostoru osádky se vstupuje dveřmi na pravém boku, zadní dveře se vyklápějí směrem vzhůru.

Výstražné světelné a zvukové zařízení modré barvy je v provedení LED a skládá se ze světelné rampy na střeše vozidla, dvou předních integrovaných světel v masce a dvou zadních světel modré barvy na zadních výklopných dveřích

Po otevření výklopných dveří je na vnitřní straně výstražná světelná rampa z oranžových LED modulů (na krajích modrých), která nahrazuje otevřenými dveřmi zakryté vnější osvětlení.

V dosahu řidiče a velitele vozu je umístěná radiostanice a navigační tablet. Na levém boku předního nárazníku najdeme dobíjecí zásuvku MAG Code.

Prostor pro osádku je osvětlen LED pásky, které lze ovládat samostatnými vypínači nezávisle na otevření dveří.

Nákladový prostor je rozdělen pevnou horizontální policí, která umožňuje snadné vložení odchytové klece na zvěř. Police je oddělená pevnou přepážkou od prostoru pro cestující a boční skla jsou chráněna proti poškození uloženým vybavením.

Spodní nákladový prostor za třetí řadou sedadel umožňuje uložení delšího ženijního nářadí i pod částí sedadel třetí řady tak, aby nedošlo k jeho posunu do prostoru pro cestující.

Nákladový prostor je osvětlen LED pásky a osvětluje jak prostor nad, tak i pod horizontální policí i prostor pod otevřenými výklopnými zadními dveřmi.

Transporter je dlouhý 5 304 mm, široký 1 904 mm a vysoký 2 070 mm.

Sdílet