Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Konvoj, který vezl humanitární pomoc do Řecka, je bezpečně doma

Včera, 10. ledna 2016, krátce před 23. hodinou dorazil celý konvoj, který vezl humanitární pomoc do Řecka, zpátky do Školního a výcvikového zařízení HZS ČR v Brně, kde přenocoval. Dnes se již všichni členové rozjedou do míst svého působení. Osm příslušníků do Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně a velitel konvoje do HZS hl. m. Prahy.

Dne 6. ledna vyrazil konvoj s pomocí do řeckého města Mandra (poblíž Athén), kde je Centrální sklad pro příjem humanitární pomoci. Zde, v pátek 8. ledna, po 2380 ujetých kilometrech, vyložili naši příslušníci veškerý materiál. Humanitární pomoc se skládala z 2000 přikrývek, 500 lehátek, 2000 spacích pytlů, 10000 pláštěnek a 40 kamínek.

Předání proběhlo za přítomnosti velvyslance ČR v Řecku Jana Bondyho a zástupkyně generálního sekretáře pro civilní ochranu MV Řecka, paní Kalliopi Saini, která je národní zástupkyní Řecka v EU pro otázky civilní ochrany. Paní Saini informovala, že humanitární pomoc ze všech zemí je postupně soustřeďována v centrálním skladu Hasičského sboru, odkud bude následně rozdělena na místa určení. Distribuci pomoci by měl předcházet slavnostní ceremoniál na počest zúčastněných zemí.

Jako velké pozitivum hodnotím, že díky statusu konvoje s humanitární pomocí jsme se snadno a rychle dostávali přes všechny státní hranice a to i přes to, že na hranicích mimo a do Schengenského prostoru byly kilometrové kolony nákladních aut. Naopak velké zdržení oproti plánu nám připravilo počasí. Už od rumunsko-bulharských hranic až do Sofie sněžilo a padal také mrznoucí déšť. Silnice tak byly ve velmi špatném stavu a my jsme do Sofie přijeli až ve 03,00 hodiny ve čtvrtek nad ránem, přestože jsme zde měli být již ve středu večer a po bezpečnostní přestávce brzy ráno pokračovat do Řecka. Pokud bychom se následně drželi časového harmonogramu, museli bychom cestovat zpátky v noci a bezpečnostní přestávky bychom měli ve dne. Rozhodli jsme se proto zdržet v Řecku jednu noc, aby byla zpáteční cesta bezpečnější a to i za cenu, že jsme zpátky do České republiky dorazili až v neděli pozdě večer“,

hodnotí cestu velitel konvoje, por. Mgr. Petr Vodička.

O pomoc v souvislosti s migrační krizí požádalo Řecko před koncem roku 2015 prostřed­nictvím Střediska pro koordinaci odezvy na mimořádné události Evropské komise (CECIS). Humanitární pomoc v hodnotě 4,25 mil Kč dopravili příslušníci HZS ČR do Řecka na třech nákladních automobilech s přívěsy.

Jednalo se už o pátou zemi, které v souvislosti s migrační krizí Česká republika posílá humanitární pomoc. Vybavení pro nouzové ubytování jsme již dopravili do Maďarska, Slovinska, Chorvatska a Makedonie. 

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet