Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pátý sraz Matýskářů 2008

O víkendu 11. – 13. 7. se konal na výletišti Čtverec již 5. sraz MATýSKÁŘŮ ČR. Tradičně se v pátek 11.7. začaly sjíždět jednotky z celé republiky, které si postavily svá zázemí ve stanovém městečku, seznamovaly se s okolím a od 20.00 hodin se zapojili do taneční zábavy.

Oficiální začátek srazu byl v sobotu 12.7. v 10.00 ho­din, nastoupením jednotek před vozy, kde byli všichni seznámeni s programem akce. I když nám letos počasí víc nepřálo, než přálo, byli zahájeny doprovodné soutěže. V dopoledním programu byl připraven hod startérem a přepravu rezervy. Obě soutěže mají co do činění s Matýskem, protože jich se přeci celý sraz týká. Při hodu startérem se používá startér z Matýska, který je zhruba 20 kilogramů těžký a hází se s ním z místa do dálky. Nejlepší hod letošního ročníku učinil borec z SDH Velká Bukovina , který hodil neuvěřitelných 5,25 m, čímž překonal svůj osobní rekordní hod z 3. srazu, a to o 5 cm. Na druhém místě zabodoval domácí hasič z SDH Dolní Poustevna hodem dlouhým 4,52 m a na třetím místě skončili shodně hasiči z SDH Velký Šenov a SDH Boletice nad Labem s hodem 4,5m. Pohár za třetí místo si však nakonec odvezli hasiči z Boletic, kteří zvítězili v nedělním pivním rozstřelu.

Druhou soutěží byla přeprava kompletní rezervy z Matýska přes překážky a na čas. Tato záludná a popravdě i těžší (váhově) soutěž se odehrála z poloviny za deště, ale ani ta své účastníky a diváky neztratila, takže můžeme napsat, že cenu za první místo si odvezl hasič z SDH Višňová s časem 22,5 vteřiny, na druhém místě hasič z SDH Větrov s časem 23,5 vteřin a bronzové místo obsadil hasič z SDH Plesná s časem 23,8 vteřin.

Po tak fyzicky náročném dopoledni, byla vyhlášena pauza, kdy se mohli všichni posilnit dobrým jídlem a pitím a připravit se na spanilou jízdu všech přítomných hasičských vozů, která odstartovala ve 13.00 hodin z výletiště Čtverec, přes Vilémov u Šluknova, Velký Šenov, Lipovou, Lobendavu a poté se vrátila zpět do Dolní Poustevny. Celá spanilá jízda je dlouhá 30 km a je podívanou a krásným zážitkem nejen pro všechny zúčastněné hasiče, ale také pro širokou veřejnost.

Po spanilé jízdě a po opětovném doplnění energií, byl zahájen odpolední program. První na řadě bylo tahání cisterny, kdy pět členů z každé jednotky musí co nejrychleji odtáhnout na laně plně vybavenou cisternu na vzdálenost 20 metrů. Je třeba podotknout, že cisterna je zbavena vody a přesto s ní měli někteří menší problémy, ale nakonec s ní hnuli a do cíle dopravili všichni. Nejlépe si ovšem vedli siláci z SDH Velká Bukovina, kteří celou trať zdolali za 14.6 vteřiny. Na druhém místě skončila pětka hasičů z SDH Višňová s časem 15,26 vteřin a krásné třetí místo obsadil SDH Velký Šenov s časem 15,4 vteřin.

A aby na srazu nebylo opomenuto něžné pohlaví, byla pro dívky připravena speciální soutěž. Jednalo se o bitvu v bazénu, ve kterém byla připravena želatina. Do soubojů se přihlásilo pět odvážných dívek, které se utkaly systémem každá s každou a po součtu vítězství se určila vítězka. Zápasnice předvedly co v nich je a jakou mají sílu. Klobouk dolů před vítězkou, slečnou Evou z SDH Velká Bukovina, která dokázala zvítězit ve všech zápasech a odnést si tak cenu nejvyšší. Na druhém místě skončila křehká slečna Pavla z SDH Císařský, jež má na kontě tři vyhrané bitvy a vlastně jen kousek jí dělil od vítězství. Třetí místo obsadily hned dvě soupeřky, které měly po jednom vyhraném zápase. První bojovala slečna Veronika za domácí SDH Dolní Poustevna a druhá slečna Karina za SDH Plesné. Na čtvrtém místě bez vítězství, ovšem s oceněním odvahy zúčastnit se, skončila bojovnice Veronika taktéž z SDH Plesná.

Po tak krásné podívané na bojující dívky čekala na přítomné poslední doprovodná soutěž. Tato soutěž nese příznivý název „ŠTAFETA s překvapením" a účastní se jí čtyři zástupci jednotky. Na prvním úseku musí soutěžící překonat zrádnou kladinu a zdolat na konci malé překvapení.Po překonání překvapení vybíhá na druhou dráhu další soutěžící, na kterého čeká nejen bariéra, ale taktéž překvapení na konci. Třetí účastní taktéž vyráží na trať až po té co druhý závodník zdolá překvapení a sám musí zdolat záludné pneumatiky a pustit se do překvapení, po jehož zdolání dá povel k vyběhnutí poslednímu soutěžícímu, který doběhne ke kolíku na který položí čelo, pětkrát se otočí kolem osy kolíku a pokud se trefí, vyběhne směrem do cíle, kde i on překoná překvapení. Překvapením je malé pivo na každém úseku, pro nezletilé účastníky pak byla připravena limonáda…

Jistě, i u této soutěže známe vítěze, kterými je SDH Velká Bukovina a celou trať zvládli za skvělý čas 39,5 vteřiny. Ovšem ani druzí z SDH Proboštov s časem 42,7 vteřin a třetí z SDH Vilémov u Šluknova s časem 46,3 vteřin se za své výkony nemusí vůbec stydět.

Závěr celého soutěžního dne byla od 20.00 hodin zábava pod širým nebem, za zvuků hudební skupiny New r.č., která hrála do brzkých ranních hodin. A když se všichni dostatečně vyspali a zcela vrátili do normálního světa, byl vyhlášen nástup, na kterém byly vyhodnoceny a poháry oceněny nejen soutěže ze soboty, ale také výsledky soutěžních kategorií určených výhradně hasičským cisternám ŠKODA 706.

Cenu za nejstaršího Matýska na srazu si již po několikáté odvezli hasiči z SDH Proboštov, kteří mají Matýska z roku 1961 a doposud nebyl na srazu starší. V kategorii o největší vzdálenost, kterou jednotka s Matýskem ujela na sraz, vyhráli hasiči z SDH Skalná. Ti ujeli do Dolní Poustevny 254 km.

Poslední a nejdůležitější cenou byl pohár pro nejhezčího Matýska na srazu. Při této kategorii se hodnotí vzhled cisterny a nápaditost při jeho úpravě. V letošním roce si ocenění MISS Matýsek právem odvezli hasiči z SDH Skalná.

Závěrem bylo starostou města Dolní Poustevna poděkováno všem zúčastněným a hlavně všem členům SDH Dolní Poustevna za organizaci a velitel dolnopoustevenských hasičů pozval všechny na šestý ročník v roce v termínu 10. – 12. 7. 2009.

PS: SDH Dolní Poustevna děkuje všem zúčastněným, za příspěvek na řešení malého problému, který se stal v sobotu.( Ti kteří byli přítomni, vědí ). Děkujeme

SDH Dolní Poustevna

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

I přes katastrofální počasí byla velmi slušná účast, napočítal jsem celkem osmnáct matýsků, kromě klasických CAS 25 RTHP (4×4) se letos zúčastnila jedna CAS-16 RTH (4×2, SDH Proboštov), jedna přestavba na MTHP (výměna motoru a převodovky s půlkama, SDH Česká Lípa) a jedna kropička CAS-8 RTH (SDH Višňová) a práškový trambus s nástavbou Total, který je dlouhodobě zapůjčen do Muzea Výtopna Zdice (dříve sloužil u ZPÚ Poldi SONP Kladno). Škoda, že sbory disponující například plošinami PP-20 na sraz nejezdí, třeba Vratislavice disponující velmi zajímavou plošinou na dlouhém podvozku Š706 RTD to vůbec nemají daleko…

Já bych závěrem dodal, že už i mezi hasiči se najdou hyeny, které se nestydí okrást své kolegy o ne zrovna lacinou věc, na druhou stranu oceňuji všechny, kteří přispěli pořadateli na nákup náhrady za zcizenou věc…

Moje osobní poděkování pak patří kamarádovi Radimu Říhovi, který provozuje muzeum Výtopna Zdice za to, že jsem se mohl zúčastnit coby řidič jednoho ze dvou vozidel, se kterými se akce účastnil.

-wob-

Sdílet