Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Informace ke změnám v radiovém spojení

V analogovém radiovém spojení dochází v současné době k poměrně velkým změnám, které jsou důsledkem jak změn v operačním řízení u HZS Středočeského kraje, tak i zvýšením počtu používaných radiostanic a v neposlední řadě i potřebou většího využití selektivní volby.

V analogovém radiovém spojení dochází v současné době k poměrně velkým změnám, které jsou důsledkem jak změn v operačním řízení u HZS Středočeského kraje, tak i zvýšením počtu používaných radiostanic a v neposlední řadě i potřebou většího využití selektivní volby.

Ilustrační foto

Současně se změnou frekvencí proběhnou v souladu s potřebami Generálního ředitelství HZS úpravy radiostanic pro předávání a potvrzování dvoumístných statusů. Uvedenými změnami programování radiostanic ve Středočeském kraji se současnými úpravami programu „Výjezd" bude dlouhodobě testováno a upravováno nastavení radiostanic a programové vybavení operačních středisek HZS pro plánovanou celorepublikovou změnu kmitočtů u HZS ČR v roce 2010 (harmonizace frekvencí v rámci EU). U JSDH Středočeského kraje proběhne současně i změna volacích značek radiostanic.

Co se změní :

– místo dálkově ovládaných radiostanic budou zavedeny převaděče na vyhrazených kmitočtech (to je závažná změna proti stávajícímu stavu)
 – jednotný program pro vozidlové radiostanice (modifikovaný pro jednotlivé ÚO a JSDH)
 – bude umožněno selektivní scanování (zhruba po okresech – jednoduše ovládané)
 – budou předávány dvojmístné statusy – rozšíření možnosti předávaných zpráv a ovládání technologie. Ve vozidlové radiostanici je naprogramováno více statusů. Použití některých statusů je určeno z GŘ HZS ČR, ostatní (většinou pro ovládání technologie) jsou zkušebně doplněny do radiostanic proto, aby mohlo být dle potřeby a možností postupně zprovozňováno dálkové ovládání/moni­torování technologie
 – do radiostanice bude potvrzován odeslaný status tak, aby byla možná zpětná kontrola
 – bude zaveden status 96 „Test dosahu", kterým bude zjišťováno, zda je radiostanice v radiovém dosahu OPIS se současnou kontrolou správného zadání radiostanice v databázi HZS (vzhledem k určitým administrativním problémům nebude v r. 2008 status 96 funkční u přenosných radiostanic HZS i JSDH)
 – na vozidlových a přenosných radiostanicích (HZS i JSDH) bude kanálová pozice pro mobilní převaděč HZS – vhodné pro komplikované zásahy (např. tunely)

Výběr ze statusů :

00 ŽÁDOST o spojení
01 VýJEZD vozidla
02 NA MÍSTĚ
03 LOKALIZACE
04 LIKVIDACE
05 ODJEZD
06 NA ZÁKLADNĚ
07 PŘIPRAVEN k výjezdu
08 VYPNUTÍ RDST
09 PRIORITA -žádost (tíseň)
96 TICHý TEST (ne u přenos. rdst)

Předpokládaný termín změny :

Uvedená změna frekvencí je dlouhodobě koordinována (zajištění finančních prostředků na úpravu infrastruktury, úpravy programu „Výjezd", vybavení sborů JSDH radiostanicemi). Ve Středočeském kraji bude probíhat změna frekvencí radiové sítě HZS od července do listopadu 2008.

Vybraní příslušníci HZS Středočeského kraje přeprogramují všechny vozidlové, základnové a přenosné radiostanice typu MOTOROLA GM360, GM380, GP340, GP380, HYT TC700 a to jak u HZS, tak u JSDH ve Středočeském kraji. Přeprogramování uvedených typů radiostanic bude provedeno zdarma. U JSDH bude požadována součinnost (dodání radiostanic k přeprogramování).

Podrobné informace týkající se změn v provozním řešení radiového spojení u HZS budou předávány při přeprogramování radiostanic a dále při odborné přípravě jednotek.

Autor: plk. Ing. Vladislav Ulrych, HZS Středočeského kra­je

-wap-

Sdílet