Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

120 let SDH Slatina

Dlouho připravovaná akce – oslava 120 let od založení SDH ve Slatině – proběhla oficiálně pro veřejnost v sobotu 19. července v areálu u kulturního domu ve Slatině.

Dlouho připravovaná akce – oslava 120 let od založení SDH ve Slatině – proběhla oficiálně pro veřejnost v sobotu 19. července v areálu u kulturního domu ve Slatině. Hasiči se však již den předtím sešli v hlavním sále kulturního domu na slavnostní valné hromadě. Tam bylo navázáno na předávání vyznamenání, které začalo již na výroční valné hromadě v lednu letošního roku. K nahlédnutí byly obě kroniky sboru – psaná i focená. V rámci slavnostní schůze pak proběhlo předání praporu. Ten je vyveden v modré barvě plnou tradiční strojovou výšivkou s vysokým podílem ruční práce na vlajkovém sametu o rozměrech 100 × 150 cm. Prapor byl následně místním farářem posvěcen a zástupcem obce dekorován upomínkovou stuhou. Zástupcům okolních sborů a místních sdružení byly předány upomínkové medaile s logem sboru a stuhou s letopočty.

Pódium s praporem SDH, obce a státní vlajkou

Po sobotním probuzení dechovou hudbou, která svůj tradiční každoroční budíček letos přesunula z prvního května právě na den oslav a ozvláštnila hrou ve starých hasičských uniformách a zlatých přilbách, začaly intenzivní přípravy v areálu u kulturního domu. Ty byly v deset hodin přerušeny, neboť bylo na programu focení sboru. Za necelou hodinku bylo hotovo – bohužel s přibližně poloviční účastí – a přípravy úspěšně pokračovaly – i my jsme se divili tomu, jak hladce. S blížící se druhou hodinou odpolední jsme se přestrojili do slavnostních triček a pomalu se chystali na začátek akce.

Slavnostní odpoledne zahájil koncert Dechové hudby Slatina, který trval přibližně 45 minut. Zajímavostí je, že místní „dechovku" založil v roce 1907 Emil Kaluža – tehdejší velitel sboru. Po koncertu si vzal slovo moderátor odpoledne pan Aleš Juchelka a spolu se starostou a velitelem sboru oficiálně zahájili oslavy. V počátečním rozhovoru představili veřejnosti náš nový prapor. Na přední straně je vyveden znak SDH Slatina s datem založení (1888), na zadní pak motiv Sv. Floriána, držícího ochrannou ruku nad dominantou Slatiny – barokním zámkem v centru obce.

Oslavy posléze pokračovaly vystoupením Vladimíra Hrona, který do své show výborně vtáhnul i publikum. V. Hron pak originálním způsobem uvedl další číslo našeho programu – vystoupení mažoretek z Horní Lhoty. Na ně navazovalo číslo, které si pro nás připravily místní malé mažoretky.

Okolo šestnácté hodiny začala příjezdem tří vozidel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic Nový Jičín a Bílovec a našeho zásahového vozidla statická ukázka požární techniky. Ze stanice v Novém Jičíně přijel velitelský automobil Mitsubishi L200 VEA a automobilový žebřík Iveco Magirus AZ30. Z Bílovce pak cisternová automobilová stříkačka Mercedes Atego CAS24. Od nás samozřejmě nic jiného než naše s láskou opečovávaná Škoda 706 MTHP CAS25.

Zároveň se statickou ukázkou začal na hlavním pódiu druhý výstup Vladimíra Hrona. Po něm si moderátor našeho odpoledne připravil několik soutěží pro děti. Následovalo číslo, které si pro nás připravili kamarádi (a někteří zároveň i hasiči) z recesistického spolku Jako Za Mlada Slatina. Ti sehráli scénku s hasiči z doby „Hoří, má panenko", kteří si spolu povídali na preventivní požární hlídce. Stíhající manželka jednoho z nich pak odhodila nedopalek cigarety u kulturního domu. Ten zapříčinil požár, který vyústil v další část programu – ukázku hasičů při zásahu na kulturní dům.

Po neúspěšném pokusu jednoho z herců bojovat s požárem byla na místo přivolána jednotka SDH Slatina. Ta provedla průzkum a zachránila statečného preventistu ze spárů plamenů. Vzhledem k tomu, že se na střeše budovy nacházely dvě osoby, byl na místo kromě jednotky HZS MSK Bílovec povolán také automobilový žebřík AZ30 z Nového Jičína, který předvedl divákům záchranu osob z výšky a následně v součinnosti s bíloveckou cisternou také hašení ze žebříku. Nutno podotknout, že žebřík se po skončení ukázky stal – jak už to tak bývá – velmi žádanou „atrakcí" a ačkoli byla původní domluva jiná, hasiči z Nového Jičína neodolali a tak se několik zájemců mohlo podívat na Slatinu z výšky 30 metrů.

Po této ukázce následoval koncert hudební skupiny Ostrá tráva, hrající irský folk-rock. Na ní navazovalo jedno z nejoblíbenějších vystoupení dne – přes čtyři hodiny (díky nadšeným divákům) trvající koncert místní kapely Slatinský Schrummel. Ta dokázala dostat na parket téměř všechny návštěvníky naší akce.

Myslím, že jsme se oslav zhostili důstojně a ukázali jsme i něco málo ze všech koutů hasičského života – od zábavy až po těžkou práci. Překvapila nás hojná divácká účast a také to, že jsme nenarazili na žádný programový zádrhel. Inu – dobrý plán je základ úspěchu :-)

Více fotografií na webu hasici.obecsla­tina.cz

-kow-

Sdílet