Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezští hasiči uhasili střechu v Petřvaldu

Hustý černý dým byl v neděli 20. 7. 2008 již zdálky viditelný nad areálem bývalého dolu Fučík v Petřvaldu (KA).

Hustý černý dým byl v neděli 20. 7. 2008 již zdálky viditelný nad areálem bývalého dolu Fučík v Petřvaldu (KA). Deset minut před polednem na místo proto vyjely jednotky hasičů Moravskoslezského kraje. Po příjezdu na místo zjistili, že se jedná o požár střechy nově budované haly servisního střediska.

Moravskoslezští hasiči uhasili střechu v Petřvaldu

Hořela asfaltová lepenka, kterou pracovníci stavební firmy pomocí propan-butanových hořáků nahřívali a pokládali na střechu. Díky jejich nedbalosti a nedodržení bezpečnostních předpisů tak měli profesionální hasiči HZS Moravskoslezského kraje ze stanic Karviná, Havířov, Orlová, Ostrava – Fifejdy a Slezská Ostrava ve spolupráci s dobrovolnými hasiči jednotek z Havířova, Orlové – Poruby, Rychvaldu, Šenova, Ostravy – Radvanic a Petřvaldu – Březiny další tři hodiny o práci postaráno.

Zaměstnanci stavební firmy se pokusili hořící lepenku uhasit pomocí ručního hasicího přístroje, jejich snažení však bylo marné. Hasiči po příjezdu na místo zjistili, že se na hořící střeše nacházejí i tlakové propan-butanové lahve, které dělníci používali při práci. Ihned zahájili jejich ochlazování a zanedlouho se jim podařilo požár lokalizovat.

Díky práci jedenácti hasičských jednotek se podařilo požár udržet na pouhé jedné čtvrtině plochy střechy haly. Přesto si požár vyžádal škodu v hodnotě 500 tisíc korun. Obešel se bez zranění a úmrtí osob.

Příčinu dále šetří vyšetřovatelé hasičů a Policie ČR, je ale téměř jisté, že se skutečně jednalo o nedbalost při manipulaci s propan-butanovými hořáky při pokládání lepenky na střechu.

Foto 1–22: por. Bc. Jan Dvořák

kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezské­ho kraje

-kuw-

Sdílet