Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Dačic disponují unikátní hasičskou škodovkou, shánějí finance na rekonstrukci

Sbor dobrovolných hasičů z Dačic zapůjčil do expozice hasičského muzea v Bechyni unikátní automobil. Ten je vystaven v nálezovém stavu, hasiči hledají sponzora pro rekonstrukci – jedná se o jediný dochovaný kus na světě.

Automobil byl vyroben v říjnu roku 1942 v Mladé Boleslavi. Šasi s vícemístnou kabinou bylo vyvezeno do Maďarska. Zřejmě tam dostalo hasičskou nástavbu. Do Dačic bylo zakoupeno v roce 1947.

Ve městě se jednalo o vůbec první hasičskou cisternu a spolehlivě sloužila ještě do první poloviny 70. let minulého století. Po vyřazení jej hasiči používali jen jako reprezentační vůz při výročích a oslavách.

Z důvodu nedostatku místa pro uložení vozu v Dačicích byla Škodovka uschována v hospodářském stavení nedaleko – v Prostředním Vydří. Toto stavení později vlastnil známý signatář charty 77 Ivan Martin Jirous (Magor), který každé léto pořádal kulturní akci tzv. Magorovo Vydří, při které postupně návštěvníci vozidlo uvedli do zuboženého stavu.

Díky dobrovolným hasičům z Chlumce, místní části Dačic, se podařilo traktorem přetáhnout Škodu do Chlumce, kde stála pod plachtou v kopřivách několik let.

Na jaře roku 2014 se Škodovka opět na tyči vrátila zpět do Dačic do areálu stanice Hasičského záchranného sboru. Tam bylo očištěno od hrubých nečistot a v prosinci zapůjčeno do expozice hasičského muzea v Bechyni.

Jsme přesvědčeni, že se jedná o jediný dochovaný kus tohoto válečného modelu Škoda 256 B ASC 16 v hasičském provedení s vícemístnou kabinou a cisternou nejen u nás v republice, ale i na světě. Pátrali jsme přesně po tomto vozidle a našli pouze šasi se zdeformovanou vícemístnou budkou na Slovensku, ale bez nástavby.

Vozidlo by hasiči chtěli zrenovovat odbornou restaurátorskou firmou, což obnáší velké množství finančních prostředků v řádech milionů. Sbor dobrovolných hasičů Dačice nedisponuje tolika penězi, aby mohl v tomto případě dofinancovat případný grant.

V současné době tak hledají sponzora, který by pomohl tento jedinečný historický unikát uvést do co možná nejpůvodnější­ho stavu.

Vlastislav Švec
velitel SDH Dačice
Sdílet