Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Víkend v Královéhradeckém kraji

Profesionální hasiči z Nové Paky byli v neděli (20. července 2008) dopoledne přivoláni k požáru v restauraci v Komenského ulici v Nové Pace. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že došlo k zahoření elektroinstalace kompresoru restaurace. Odvětrali zakouřené prostory a vrátili se na základnu.

Renault narazil do stromu

Hasiči tahali krávu z bazénu

K dopravní nehodě osobního vozidla Renault 19 vyjeli v pátek (18. července 2008) ve 21:23 hodin hasiči z Broumova do obce Hynčice. Řidič nezvládl řízení, vyjel mimo vozovku a narazil do stromu. Vozidlo skončilo na boku a řidič zraněn. Hasiči nejprve otočili vozidlo zpět na kola, odpojili autobaterii a zabránili úniku provozních kapalin. Po zadokumentování události Policií ČR provedli vytažení vozidla zpět na vozovku. Příčiny nehody šetří Policie ČR. (foto: stanice Broumov)

Požár zničil nákladní vozidlo

Profesionální a dobrovolní hasiči z Broumova vyjeli v sobotu (19. července 2008) dopoledne k požáru nákladního vozidla na silnici mezi Šonovem a Otovicemi. Plameny zasáhly motorový prostor nákladního vozidla PV3S. Požár se postupně rozšířil a dostal se také do kabiny vozidla. Hasiči požár během dvaceti minut uhasili. Příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně technická závada. Hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na 15 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn. (foto: stanice Broumov)

Ve skalách se zranil horolezec

Tři profesionální hasiči z Broumova a Náchoda, dále osm členů Skalní záchranné služby byli v neděli (20. července 2008) odpoledne přivoláni na pomoc do Adršpašských skal. Z 50ti metrové skály zvané „Krakonošovo sedátko" se zřítil horolezec. Padal zhruba 30 metrů a nakonec zůstal zaklíněn ve skalním „komínu" zhruba 10 až 15 metrů nad zemí. Jeden z hasičů, člen Skalní záchranné služby a kamarád zraněného horolezce slanili až k úzkému vstupu. Zraněnému zafixovali krční páteř a snažili se ho vytáhnout z těsného prostoru do míst, kde bylo více místa pro poskytnutí pomoci. Nakonec pomocí lan a provizorního kladkostroje záchranáři zraněného muže spustili na zem, kde si jej převzala zdravotnická záchranná služba. Ta horolezce přepravila zhruba 300 metrů k vrtulníku, který jej transportoval do nemocnice.


Územní odbor Rychnov nad Kněžnou

U Čertova dolu hořel lesní porost

Čtyři hasičské jednotky byly v pátek (18. července 2008) odpoledne přivolány k požáru lesního porostu v oblasti Čertova dolu u Zdobnice. Požár byl na operační středisko hasičů ohlášen v 15:38 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou, dobrovolní hasiči Rokytnice v Orlických horách, Deštné v Orlických horách a Rychnova nad Kněžnou. V těžko přístupném terénu hořely přízemní stromky na ploše zhruba 15 × 100 metrů. Hasiči zřídili čerpací stanoviště pro doplňování vody u říčky Zdobnice. Hasiči požár lokalizovali v 16:33 hodin a zlikvidovali v 17:45 hodin. Hmotná škoda na zničeném porostu nebyla vyčíslena. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Územní odbor Trutnov

Hasiči tahali krávu z bazénu

Hasiči z Vrchlabí byli v sobotu (19. července 2008) o půl třetí ráno přivoláni k netradiční události. V obci Horní Lánov spadla kráva do přízemního bazénu s vodou a nemohla ven. Zvíře se dostalo po uvolnění zábran z výběhu a skončilo v bazénu. Majitel zajistil techniku, kterou bylo zvíře vytaženo. Hasiči krávu uvázali a pomocí hydraulické ruky balíkovacího traktoru byla vytažena z bazénu. Zvíře nejevilo žádné známky zranění, přesto byl na místo přivolán veterinář.

Požár zničil osobní vozidlo BMW

K požáru osobního vozidla na dvoře u rodinného domu v Dolní Brusnici vyjeli v sobotu (19. července 2008) po šesté hodině ráno profesionální hasiči ze Dvora Králové nad Labem a dobrovolní hasiči z Bílé Třemešné. U osobního vozidla BMW 525 TDS Combi došlo k požáru v motorovém prostoru. Ten byl požárem zcela zničen, stejně tak přední část karoserie, přední světlomety, přední pneumatiky, čelní sklo a přístrojová deska. Poškozeny byly dveře na straně řidiče a spolujezdce a přední sedadla. Požár způsobila technická závada na autoelektrice automobilu, když majitel nabíjel přes noc akumulátorovou baterii, na které byly zapojeny el. vodiče dopravního prostředku. Požár způsobil škodu ve výši 40 tisíc korun, uchráněné hodnoty na zadní části vozidla činí 10 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn. (foto: územní odbor Trutnov)

Územní odbor Jičín

Požár elektroinstalace v restauraci

Osobní vozidlo narazilo do plynového uzávěru

K dopravní nehodě osobního vozidla vyjeli v neděli (20. července 2008) ve 22:21 hodin hasiči z Hořice do ulice Ohrada v Ostroměři. Osobní vozidlo zde narazilo do hlavního uzávěru plynu u domu a ihned došlo k úniku plynu. Řidič vyvázl bez zranění. Hasiči uzavřeli okolí plynové přípojky a evakuovali několik obyvatel z okolních domů. Na místo byl přivolán elektrikář, který odpojil veřejné osvětlení a také plynaři, kteří uzavřeli hlavní přívod plynu. Po zadokumentování události hasiči odtáhli havarované vozidlo a odstavili jej mimo vozovku. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

-kuw-

Sdílet