Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení Dopravního podniku hl. m. Prahy

V pondělí 21. 7. 2008 v 11 hodin se uskutečnilo na tramvajové smyčce na Florenci prověřovací cvičení HZS a dalších pohotovostních složek Dopravního podniku hl. m. Prahy s námětem vyproštění zraněné osoby zpod přední části tramvaje Škoda 14T.

Cvičení HZS DP Prahy

Cvičení bylo určeno pro zástupce médií a jako pozorovatelé se akce zúčastnili ředitel HZS hl. m. Prahy, plk.Bc. Dalibor Gosman, ředitel odboru pro IZS plk. Petr Buřič a řídící důstojník směny B npor.Bc. Josef Křen.

Pozvaným zástupcům médií a HZS hl. m. Prahy byla předvedena sekvence úkonů při nehodě tramvaje s chodcem, počínaje činností řidičky tramvaje, přes příjezd dispečerů DP, až po nasazení sil a prostředků HZS DP. Úkolem jednotek HZS DP bylo poskytnutí neodkladné první pomoci zraněnému, zdvižení přední části tramvaje pomocí hydraulických zvedáků systému LUKAS a vyproštění zraněného pomocí rámu Ferno Scoop.

Zraněná osoba – simulovaná 50 kg cvičnou figurínou – byla vyproštěna v čase 4 min 3 s po zahájení činnosti HZS DP. Za dalších několik minut byla tramvaj vrácena zpět do kolejí. Podařilo se naplnit záměr cvičení, kterým bylo předvedení zásahu pohotovostních složek DP při nehodové situaci, která může nastat v reálném provozu, s důrazem na koordinaci, rychlost a preciznost jednotlivých úkonů.


Ing. Michal Brunner
Foto: Kamila Drábková
Hasičský záchranný sbor DP hl. m. Prahy

-kuw-

Sdílet