Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Střet s vlakem na Rychnovsku nepřežila spolujezdkyně z osobního vozidla, řidič byl vážně zraněn

K tragické nehodě na nechráněném železničním přejezdu došlo dnes 13. ledna 2016 mezi Rokytnicí v Orlických horách a Pěčínem na Rychnovsku. Krátce před půl sedmou ráno byli na místo vysláni profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou, dobrovolní hasiči z Rokytnice v Orlických horách a hasiči HZS podniku Správy železniční dopravní cesty Česká Třebová.

K místu železniční nehody vyjely posádky pozemní záchranné služby, Policie ČR a vzlétl vrtulník Letecké záchranné služby Hradec Králové.

Při příjezdu první jednotky hasičů na místo události se automobil nacházel zaklíněný pod osobním vlakem několik desítek metrů od železničního přejezdu. Lokálka po prudkém nárazu částečně vykolejila. Uvnitř vozidla se nacházeli dva lidé, řidič a spolujezdkyně, kteří s hasiči a záchranáři nekomunikovali. Žena utrpěla těžká zranění, kterým na místě podlehla.

Těžce zraněného řidiče museli hasiči pomocí speciálního hydraulického nářadí vyprostit z vraku vozidla. Muž byl po nezbytném zajištění životních funkcí letecky transportován do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Ve vlaku cestoval jeden pasažér, který sám a nezraněný z vlaku vystoupil.

Při střetu byli lehce zraněni strojvedoucí a průvodčí, kteří byli ošetřeni a převezeni záchrannou službou do nemocnice. Hasiči následně vyprostili pomocí hydraulického nářadí tělo spolujezdkyně. Královéhradečtí hasiči předali místo události drážním kolegům a vrátili se zpět na své základny. Příčiny nehody šetří Policie ČR a Drážní inspekce.

Foto: HZS SŽDC Česká Třebová & HZS HKK
por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet