Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Řidiči hovoří o masakru na D1

Včerejší (22. 7. 2008) hromadná nehoda blokovala přes noc na Vysočině dálnici D1 ve směru na Prahu. Na 76. kilometru se střetly tři kamiony a pět osobních aut. Nehoda si vyžádala dva mrtvé. Z jednoho kamionu vytekla ropná látka a hrozila ekologická havárie, protože v blízkosti je řeka Želivka.Aktualizace od HZS kraje Vysočina

Včerejší (22. 7. 2008) hromadná nehoda blokovala přes noc na Vysočině dálnici D1 ve směru na Prahu. Na 76. kilometru se střetly tři kamiony a pět osobních aut. Nehoda si vyžádala dva mrtvé. Z jednoho kamionu vytekla ropná látka a hrozila ekologická havárie, protože v blízkosti je řeka Želivka.

Policisté dálnici ve směru na Prahu dočasně uzavřeli. Podle informací ČTK zahynuli dva řidiči kamionů. Jednoho řidiče osobního vozu odvezl vrtulník do brněnské nemocnice s vážným poraněním mozku a plic. Se středně těžkým zraněním odvezla sanita dalšího účastníka nehody do pelhřimovské nemocnice s otevřenou zlomeninou ramenního kloubu.

První zprávy mluvily i o dalším zraněném, který se měl nacházet v nepřístupném terénu pod havarovaným kamionem.

Tiskový mlučů HZS kraje Vysočina sdělil, že se nehoda stala těsně před mostem přes řeku Želivku u obce Vojslavice. Na místě hrozila ekologická havárie. Z jednoho z kamionů se totiž vylila ropná látka, která směřovala ze svahu do Želivky.

Na místo dorazily hasičské jednotky, které situaci řešily zasypáním sorbentem. V případě zamoření řeky by byla ohrožena pitná voda pro Prahu.

Odstraňování následků trvá až do ranních hodin.

Podle informací od řidičů jely dva kamiony vedle sebe. Jeden v rychlém a druhý v pomalém pruhu. Ten v pomalém pruhu toho, co jel v rychlém pruhu, vytlačil přes svodidla do protisměru, kde se čelně srazil se dvěma osobními auty a dvěma kamiony.

Na druhé straně dálnice v protisměru došlo také k nehodě. Následky ale nebyly výrazné, auta mohla projíždět odstavným pruhem.

Petra Musilová – tisková mluvčí HZS kraje Vysočina

Včera v 18:40 hod byla na Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina ohlášena dopravní nehoda na 77. km dálnice D1 ve směru na Prahu. Ohlašovatel nahlásil střet dvou nákladních a dvou osobních automobilů. Na místo události vyjely jednotky profesionálních hasičů ze stanice Humpolec, Jihlava a Zruč nad Sázavou. Po příjezdu hasičů na místo události bylo zjištěno, že se v místě střetly tři kamiony a pět osobních automobilů. I přes veškerou snahu záchranářů se nepodařilo zachránit život dvěma řidičům kamionů – hasiči je museli z havarovaných vozidel vyprošťovat za pomoci hydraulického nářadí. Další dvě osoby byly při nehodě zraněny (řidiči osobních automobilů) a ZZS převezeny do nemocnice. V místě se začaly vytvářet kolony. Směr na Prahu byl zcela uzavřen, ve směru na Brno zůstal průjezdný pouze odstavný jízdní pruh. Při střetu došlo k poškození středových svodidel a k proražení nádrže jednoho z kamionů. Z nádrže začala postupně unikat nafta a hrozilo zde ohrožení životního prostředí – únik do vodní nádrže Želivka. Z těchto důvodů byl na místo události vyslán kontejner pro likvidaci nebezpečných látek ze stanice Pelhřimov. O situaci byla informována Česká inspekce životního prostředí, zástupce Odboru životního prostředí a Povodí Vltavy. Uniklá nafta se podařila hasičům včas zlikvidovat a ke znečištění životního prostředí nedošlo. Příčinu této tragické dopravní nehody vyšetřuje Policie ČR.


Zdroj: idnes.cz, ČTK, HZS kraje Vysočina

-kaw-

Sdílet