Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Osm jednotek hasičů likviduje v obci Trnov na Rychnovsku požár stodoly, ve které byly nádrže s naftou

K požáru stodoly a nádrží s naftou vyjeli dnes 18. ledna 2016 dopoledne hasiči do obce Trnov na Rychnovsku. Požár byl na operační středisko HZS Královéhradeckého kraje ohlášen deset minut před devátou hodinou dopoledne.

Na místo vyjeli profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a Dobrušky, dále byli povoláni hasiči z centrální stanice Hradec Králové se záchytnými nádržemi na naftu a chemickým kontejnerem. Povolány byly také jednotky hasičů HZS podniku Škoda Kvasiny, dobrovolných hasičů z Trnova, Dobrušky, Solnice a Opočna.

Požár zasáhl stodolu o rozměrech zhruba 17 krát deset metrů, ve které byly kromě tří kubíkových nádrží s naftou také zemědělská technika, traktor, vlek, ruční nářadí, králíkárna a dvě osobní vozidla. Jedno z nich se podařilo včas vytlačit ven, u druhého osobního vozu Volkswagen Golf došlo k ohoření přední části a interiéru. Při požáru uhynulo sedmnáct králíků.

Při příjezdu první jednotky hasičů byl požár stodoly ve třetí, předposlední, fázi hoření. Hasiči ihned nasadili několik vodních proudů a také pěnidlo, aby zabránili rozšíření plamenů na vedlejší obytný dům.

Hasiči zřídili čerpací stanoviště u místního hydrantu, ze kterého doplňovali vodu do cisteren. Rychlým a účinným zásahem se jim podařilo obytnou budovu ochránit před požárem. Rozlitá nafta se během hašení dostala také do kanalizace, proto bylo nutné o události informovat odbor životního prostředí a také Vodovody a kanalizace. Hasiči instalovali ucpávky pro zachytávání uniklé nafty a také sorpční hady na vodní hladinu potoku.

Oheň podle prvotních odhadů způsobil škodu ve výši jeden milion korun. Zničil nejen stodolu, ale také traktor a osobní vůz. Požár se podařilo lokalizovat ve čtvrt na deset dopoledne a v současné době probíhají dohašovací práce.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet