Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Brněnští hasiči si připomínají zesnulé kolegy, kteří zahynuli při nehodě hasičského auta před třiceti lety

Před 30 lety došlo k tragickému úmrtí hasičů Františka Šibora a Josefa Semotama. Zemřeli při dopravní nehodě hasičského vozu cestou k zásahu.

Oba hasiči sloužili téměř 10 let na hasičské stanici v Rosicích a podíleli se na vytváření profesionální jednotky od jejího založení. Mají obrovské zásluhy na přestavbě staré požární zbrojnice a dalších přidělených prostor k potřebám výkonu služby na hasičské stanici. V té době bylo nutno všechny úpravy dělat svépomocí a tak polovinu směny strávili stavebními úpravami, které díky kvalitě jejich práce, dobře slouží hasičům dodnes.

Pánové Šibor a Semotam by mohli být příkladem pro svůj přístup k práci a ochotu řešit vzniklé problémy. Byli též členy sboru dobrovolných hasičů a podíleli se na práci svazu požární ochrany. Byli proto oblíbení i dobrovolnými hasiči z celého hasebního obvodu.

Při zásazích u požárů i technických zásahů si vedli velmi dobře. Svým rozhodným a klidným řešením situací, vystupováním a jednáním si vysloužili respekt, úctu a oblibu. Hasiči na své zemřelé kolegy a kamarády do dnes vzpomínají a každoročně uctívají jejich památku.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet