Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kraj Vysočina přispěje miliony korun na dovybavení jednotek sborů dobrovolných hasičů

Rada Kraje Vysočina je připravena předložit začátkem února krajskému zastupitelstvu návrh na finanční podporu obcím ve výši 16,6 miliónů korun na modernizaci a vybavení jednotek sborů dobrovolných hasičů. Společně s připravovaným dotačním titulem Ministerstva vnitra – generálním ředitelstvím HZS ČR tak pomůže obcím dofinancovat projekty, na které stát na Vysočinu pošle 25 miliónů korun.

Novou dotaci, která má pomoci s nákupem dopravních automobilů a s výstavbou a rekonstrukcí požárních zbrojnic, budou moci obce čerpat už v letošním roce. Kraj je připraven přispět žadateli – obci příspěvek ve výši 2/3 přiznané výše ministerské dotace,

informoval hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Dotační titul, který ponese název „Dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí“, je generálním ředitelstvím HZS ČR vyhlašován na základě požadavků krajů, které mají trvalý zájem o modernizaci sborů dobrovolných hasičů. K finančnímu krytí dotací obcím poskytnutých pro tyto účely Krajem Vysočina bude použita rezerva kraje. Obce budou o dotaci na rok 2017 a další léta žádat vždy k 30. dubnu přecházejícího ro­ku.

Obec tak bude mít dost času na vše se připravit a zpracovat. Vzhledem k tomu, že generální ředitelství HZS ČR i kraj mají zájem dotace vyplatit už roce 2016, je uzávěrka prvního ročníku dotací už pro rok 2016 stanovena na konec února 2016.

Vzhledem k tomu, že obce budou v roce 2016 překládat žádosti dvakrát – na rok 2016 a na rok 2017 avizoval HZS ČR, že první vyplácení dotací bude zejména na pořízení dopravních automobil, po který je u obcí poptávka nejvyšší,

doplňuje náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast financí Vladimír Novotný.

V rozpočtu Kraje Vysočina na rok 2016 je pro sbory dobrovolných hasičů počítáno s částkou 7,5 mil. korun. Jde o stejnou částku jako v předchozích letech, navíc bude k této částce po schválení zastupitelstvem kraje přičteno již zmíněných 16,6 mil. korun.

Na území Kraje Vysočina je v současné době 957 sborů dobrovolných hasičů.

Pavel Dvořák
odbor sekretariátu hejtmana
Sdílet