Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár sušičky obilovin

Ve čtvrtek 24. července byl v 13:54 hodin nahlášen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje požár sušičky obilovin v Prostějově na ulici Za Drahou. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Prostějova a dobrovolní hasiči z Prostějova -Vrahovic a Prostějova – Krasic.

Ve čtvrtek 24. července byl v 13:54 hodin nahlášen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje požár sušičky obilovin v Prostějově na ulici Za Drahou. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Prostějova a dobrovolní hasiči z Prostějova -Vrahovic a Prostějova – Krasic. Po příjezdu hasiči zjistili, že se jedná o požár sušícího zařízení na řepku, uvnitř které bylo asi 60 tun řepky. V době příjezdu prvních jednotek byly vidět plameny vycházející z větracích otvorů věže. Hasiči odpojili elektřinu i plyn. Zásah nebylo možné provézt po žebříku umístněném na konstrukci z důvodu vysoké teploty konstrukce a jeho nestability.

Pro zásah byla nasazena výšková technika (automobilový žebřík) s jedním proudem vody na hašení a ochlazování větracím otvorem. Z důvodu konstrukčního řešení sušícího zařízení nebylo možné provést přímý zásah na místo hoření. Po dohodě s majitelem bylo rozhodnuto o vyprazdňování naskladněného materiálu, tak aby nedošlo k rozšíření požáru a jeho znehodnocení hasební vodou. Majitel nouzově zprovoznil technologii vyskladnění sušičky a materiály byl postupně vyskladněn. Celý hasební zásah byl velmi komplikovaný, především z důvodu špatné přístupnosti k hořícímu materiálu. Pro hašení byla nasazena i automobilová vysokozdvižná plošina. Jako hasební prostředek byla použita i střední pěna.

Majiteli zařízení se podařilo vyskladnit ze sušícího zařízení veškerý uskladněný materiál. Výše škody a příčina vzniku požáru se zatím vyšetřují.

Info: tisková mluvčí HZS Olk
Foto: Hasiči Vrahovice

-kow-

Sdílet