Pondělí 13. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oxid uhelnatý zaplnil interiér domu ve Slušovicích na Zlínsku, majitelé skončili v nemocnici

Při zásahu posádky zdravotnické záchranné služby v jednom z rodinných domů na ulici Dlouhá ve Slušovicích byla jejich osobními detekčními přístroji zaznamenána zvýšená koncentrace oxidu uhelnatého. Zdravotníci o tomto zjištění informovali operační středisko krajských hasičů.

V 08:17 hodin vyslal operační důstojník na místo události jednotku profesionálních hasičů centrální stanice Zlín s cisternovým a technicko – chemickým automobilem.

Po příjezdu na místo bylo velitelem zásahu upřesněno, že došlo k otravě staršího muže, který už byl v péči záchranářů. Hasiči vybaveni dýchací technikou vnikli do domu a pomocí měřícího přístroje a detekční trubičky změřili úrovně koncentrací oxidu uhelnatého v jednotlivých podlažích domu.

Přesto, že přízemí domu bylo už částečně odvětráno, byly naměřeny zvýšené hodnoty. V prvním a především pak v druhém patře už byla koncentrace oxidu uhelnatého velmi vysoká.

V době, kdy hasiči prováděli měření, se projevily příznaky otravy i u starší ženy, která v domě také bydlela. Tu si hned do své péče převzali záchranáři. Oba zranění pak byli převezeni do nemocnice.

Hasiči zastavili přívod plynu do domu a po odvětrání jeho interiéru provedli další kontrolní měření. Podle zjištění došlo k intoxikaci obou osob v souvislosti s používáním plynového kotle a plynového ohřívače vody umístěných v jedné z přízemních místností.

Po deváté hodině byl zásah hasičů ukončen a místo události bylo předáno policistům a rodinným příslušníkům majitelů.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet