Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Královéhradečtí hasiči cvičili záchranu na ledu, vyzkoušeli si i sebezáchranu

Ideálních zimních podmínek využili v uplynulých dnech profesionální hasiči směny „C“ z obou královéhradeckých stanic. Teploty pod bodem mrazu umožnily hasičům první letošní výcvik na ledu. Záchranu tonoucí osoby, která se propadla pod led, cvičili na zamrzlém rybníku v Hradci Králové – Plačicích.

Po přípravě nezbytného materiálu si hasiči museli nejprve vysekat otvor do ledu. Teprve potom mohl začít samotný výcvik, při kterém si vyzkoušeli různé postupy pro záchranu osob, které skončily v ledové vodě. Ať se již jednalo o vytažení tonoucího pomocí dílu nastavovacího žebříku, páteřní desky nebo nafukovací matrace.

Jak záchranář, tak zachraňovaný měli na sobě suché obleky a po celou dobu byli jištěni lany. Hasič – záchranář se k figurantovi ve vodě dostával plížením a s využitím jednoduchých pomůcek, pomocí kterých jej vytáhl z vody a následně na břeh.

Hasiči se po zamrzlé hladině pohybovali s největší opatrností, přesto si také vyzkoušeli sebezáchranu po proboření do ledu. Několik hasičů v suchých oblecích si postupně vyzkoušelo jako roli záchranářů, tak zachraňovaných.

Lidé by měli být při pohybu na zamrzlé hladině maximálně opatrní. V případě stojatých vod, jako jsou rybníky, jezera, vodní nádrže nebo přehrady, se doporučuje vstupovat na led až v čase, kdy celodenní teploty klesnou pod bod mrazu po dobu deseti dnů a síla ledu dosahuje minimálně pěti centimetrů.

Tloušťka ledu ale může být rozdílná, je rozdílná v místech přítoků a odtoků. Lidé by neměli by vstupovat na zamrzlé tekoucí vody, led na řekách je v místech hlavního proudu zeslaben.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet