Úterý 30. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Povodeň na Berounce by záchranáři zvládli

Záchranu a evakuaci osob před blížící se povodňovou vlnou, zachycení ropných látek, které unikly na vodní hladinu a v neposlední řadě vyproštění hasičské techniky uvízlé v nepřístupném terénu. To je stručný výčet činností, které by po nočním taktickém cvičení měly záchranné složky zvládnout bez problémů.

Záchranu a evakuaci osob před blížící se povodňovou vlnou, zachycení ropných látek, které unikly na vodní hladinu a v neposlední řadě vyproštění hasičské techniky uvízlé v nepřístupném terénu. To je stručný výčet činností, které by po nočním taktickém cvičení měly záchranné složky zvládnout bez problémů. Jednoho z největších taktických cvičení letošního roku Povodeň Berounka 2008 se zúčastnilo téměř 150 záchranářů ze tří záchranných složek, více než stovka figurantů a čtyři desítky kusů techniky. Při celkovém hodnocení cvičení lze říci, že proběhlo podle předpokladů a splnilo svůj účel.

Taktické cvičení Povodeň Berounka 2008 se uskutečnilo v noci z 24. července 2008 na 25. července 2008 mezi 18.00 a 6.00 hodinou. Jeho hlavním účelem bylo ověření spolupráce základních složek IZS s Armádou České republiky při mimořádné události většího rozsahu. Do akce bylo nasazeno 34 příslušníků Policie ČR – Krajská správa Západočeského kraje s osmi kusy techniky, 36 příslušníků 154. Záchranného praporu, kteří obsluhovali 17 kusů vojenské techniky a 75 příslušníků Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje a 15 kusů hasičské techniky. V místě cvičení se pohybovalo i vozidlo Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje a k záchranným pracím byl použit vrtulník LPZS AČR Líně.

Lokality provedení jednotlivých záchranných operací:

Dolanský most – zde byla vystavěna soustava 5 norných stěn k zachycení ropných látek uniklých na hladinu řeky

přívoz Nadryby – evakuace dětského tábora pionýrské skupiny Hrádek z lokality Spálený mlýn k přívozu a přeprava dětí pomocí obojživelného transportéru (cca 80 dětí a 20 vedoucích)

přívoz Nadryby – simulace převrhnutého člunu s posádkou a následná záchrana osob z vody za použití vrtulníku

jez Darová
 – záchrana osob z vody za použití vrtulníku

Břasy, skládka odpadu – vyproštění hasičské techniky z obtížně přístupného terénu za pomoci vyprošťovacího tanku

Břasy, zbrojnice JSDHO – sídlo štábu

ZŠ Břasy, Radnice, Osek – nouzové ubytování evakuovaných osob

Seznam zúčastněných složek IZS:

  • Operační střediska a stálé služby IZS
  • Jednotky HZS Plzeňského kraje ÚO Plzeň-město a ÚO Rokycany
  • Síly a prostředky Police ČR – Krajská správa Západočeského kraje
  • Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje
  • 154. záchranný prapor Rakovník
  • 233. VL SaR Plzeň Líně


-kow-

Sdílet