Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Jakubčovic na Opavsku mají novou cisternu, Tatra nese jméno Jendoš

Po zasloužilém občanu Jakubčovic na Opavsku panu Janu Beinhauerovi pojmenovali v sobotu odpoledne tamní hasiči zcela novou cisternovou automobilovou stříkačku na podvozku Tatra Terra.

Vozidlo za 5,6 milionu korun bylo spolufinancováno z Fondu zábrany škod částkou 2,5 milionu. Zbytek doplatilo město Hradec nad Moravicí, kterého jsou Jakubčovice místní částí. Tatra je čtyřroletová, veze 4 600 litrů vody a 300 litrů pěnidla. Nahradí doposud užívanou cisternu na podvozku T148.

Slavnostní akt proběhl za účasti představitelů obcí Jakubčovice, Hradec nad Moravicí, zástupců HZS Moravskoslezského kraje i okolních sborů.

Do historie místního SDH se pan Jan Beinhauer významně zapsal svým ohromným a obětavým nasazením. Do sboru vstoupil v roce 1942, kde 16 let zastával funkci velitele Sboru, potom byl 14 let starostou, 10 let místostarostou a zároveň hospodářem sboru. Po celou tuto dobu se aktivně věnoval výchově mladých hasičů, kteří pokračují v jeho díle do dnešních dnů. Pod jeho vedením se hasiči účastnili různých soutěží, kde často obsazovali přední místa.

Zasloužil se velkou měrou v roce 1972 o výstavbu hasičské zbrojnice a v roce 1973 o vybudování požární nádrže. Za svou dlouholetou činnost získal řadu hasičských ocenění, až po to nejvyšší – Řád Svatého Floriána, který mu byl udělen v květnu 2002.

Ve svých 86 letech mu vyšla kniha Vzpomínky na dětství a život v Jakubčovicích, rok na to brožura Historie Jakubčovic očima Jana Beinhauera. Před třemi lety napsal publikaci ku 120. výročí založení sboru dobrovolných hasičů v Jakubčovicích.

Zemřel v listopadu roku 2015 a i on se výrazně zasloužil o to, že nová Tatra v Jakubčovicích sto­jí.

Sdílet