Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Holštejna uvízl speleolog v závrtu, hasičům trvala jeho záchrana víc jak šest hodin

Více než šest hodin trvala záchrana jeskyňáře, který u obce Holštejn na Blanensku uvíznul v jedné ze zdejších jeskyní. Zraněného se jej podařilo vyprostit a předat do péče zdravotníkům.

V sobotu přibližně o půl páté odpoledne došlo při výstupu sedmičlenné skupiny speleologů z jeskyně Lipovecká ventarola poblíž obce Holštejn k pádu jednoho z nich z výšky několika málo metrů. Muž zůstal ležet přibližně v hloubce 25 metrů pod zemí a kvůli svým utrpěným zraněním se nedokázal z jeskyně vlastními silami dostat. Ačkoli bylo tou dobou v jeskyni okolo 8 °C, tak hrozilo jeho podchlazení, a proto se čtyři jeho kolegové okamžitě vydali zavolat pomoc, zatímco zbylí dva zůstali se zraněným hluboko pod zemí.

O hodinu později se naplno rozběhly záchranné práce. Na místo vyjely jednotky ze stanic Blansko a Lidická, jejichž někteří příslušníci jsou odborně vyškolení na podobný typ událostí, a společně s dobrovolnými hasiči z obce Jedovnice, Sloup a Rudice se k záchraně připojili i speleologové ze Záchranné speleologické služby.

Nejprve bylo nutné se ke zraněnému speleologovi dostat, ošetřit jej a poskytnout mu co největší tepelný komfort. Teprve následně se záchranáři zaměřili na způsob zajištění a vytažení zraněného. Protože se vchod z jeskyně zužoval, bylo nutné jej několika odstřely vhodně rozšířit. Samotné vytažení zraněného začalo až takřka po pěti hodinách od oznámení události.

Po vytažení zraněné osoby bylo ještě nutné snést pacienta několik stovek metrů nepřístupným a zasněženým terénem, který vedl od vstupu do jeskyně k nejbližší komunikaci. Cesta již v té době byla částečně upravena a nasvícena. Na jejím konci předali pár minut před půlnocí hasiči zraněného speleologa zdravotnické záchranné službě.

Foto: www.hasicijedovnice.cz a HZS
Info: Rostislav Zelený HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet