Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Teploty pod bodem mrazu ohrožovaly hasiče při likvidaci požáru v Dětřichově, uvnitř objektu byly propanbutanové lah­ve

K požáru kolny u rodinného domu do Dětřichova vyjíždělo v neděli 24. ledna v 1.27 hodin sedm hasičských jednotek. Hasiči ihned po příjezdu na místo začali likvidovat plameny, které zasáhly celou kolnu. Bylo nutné zřídit čerpací stanoviště pro dostatečný přísun vody k hašení.

Podle majitele se měla uvnitř objektu nacházet svářecí souprava – šest propanbutanových lahví a dvě lahve s CO2. Uvnitř bylo zaparkované i vozidlo. V 2.45 hodin se podařilo hasičům dostat požár pod kontrolu.

Teploty pod bodem mrazu ohrožovaly hasiče. Voda použitá na hašení vytvářela kluzkou plochu a pohyb hasičů u zásahu byl velmi omezen. V mrazivém počasí dochází k zamrzání čerpadel, hadicových vedení a armatur, voda použitá na hašení neodtéká, ale vytváří na konstrukcích, přístupových cestách a požární technice silné vrstvy ledu. Při mrazu také dochází k podstatně intenzivnějšímu hoření, způsobenému teplotním rozdílem hoření a okolí.

Dobrovolní hasiči střežili místo požáru do ranních hodin. Na místě pracuje vyšetřovatelka hasičů, která nyní zjišťuje příčinu vzniku požáru. Škoda byla předběžně stanovena na 300 tisíc korun.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet