Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Aktuální situace po lijácích v Moravskoslezském kraji

stav k 18:30

Od 14:50 hodin (25. 7. 2008), kdy hasiči vyjeli likvidovat první následky prudkých lijáků v Karviné – Novém Městě (čerpání vody ze zatopeného sklepa), je situace po prudkém nárůstu událostí mezi 15. a 16. hodinou příznivější.

Do 18:30 hodin v kraji vyjeli profesionální i dobrovolní hasiči celkem k 86 případům v souvislosti s deštěm. Nejvíce práce měli hasiči na Opavsku (28 případů), zapotili se i hasiči na Novojičínsku (24 případů) a v Ostravě (23 případů). V ostatních okresech v kraji lijáky zaměstnaly hasiče podstatně méně – Bruntálsko 5 událostí, Karvinsko 5 událostí a na Frýdeckomístecku „pouhá“ jedna událost.

Ve velké většině se jedná o zatopené sklepy v domech, koryta potoků a říček ucpaná naplavenými větvemi a rostlinami. Na Bruntálsku hasiči řeší zejména polámané větve, které brání průjezdu na komunikacích.

V okrese Nový Jičín byly nejvíce postiženými obcemi města Fulnek a Odry. Na Opavsku nyní hasiči čerpají vodu z bazénu v areálu letního chatkového tábora v Zálužné, kde po okraj naplněný bazén ohrožoval 120 dětí v chatkách. Díky technice sboru dobrovolných hasičů z Budišova nad Budišovkou jsou děti mimo nebezpečí. Právě Vítkovsko patří k nejvíce zasaženým lokalitám v opavském okrese.

-kow-

Sdílet