Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Brně explodoval plyn v kanalizaci, na místě zasahovalo deset hasičských jednotek

Krátce po půl osmé ráno vyslalo operační středisko jednotky k nahlášenému úniku plynu a podzemní explozi v Brně na třídě Kpt. Jaroše. Černý dým byl vidět již z dálky. Na ulici byly vysazené kanálové vpusti v oblasti několika desítek metrů. Při události se nikdo nezranil.

Exploze poškodila dvě zaparkovaná vozidla a byla doprovázená požárem podzemní elektroinstalace a kabeláže. Hasiči okamžitě zahájili likvidaci požáru s nasazením pěny a průběžně měřili v místě i okolí koncentrace plynu.

Z preventivních důvodů bylo nutné evakuovat blízké gymnázium a ukončit tak výuky a zaměstnání 460 osob v budově. Další lidé odcházeli z okolního bytů a kanceláří samovolně, protože v ulici nešel elektrický proud.

Na místo postupně vyjelo 10 brněnských profesionálních i dobrovolných jednotek hasičů a byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu.

Vzhledem k enormnímu vytížení naší tísňové linky hovory, které souvisely se situací na místě zásahu, ale které nebyly tísňového charakteru, jsme se rozhodli zprovoznit krizovou linku pro občany na telefonním čísle 650 640 605.

V tuto chvíli (15:21) se postupně obnovuje dodávka el. energie do přilehlých domů. Požár elektroinstalace je již zcela zlikvidován a chystá se předání místa zásahu.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet