Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nikdy nikomu nevěř !

Dne 14. července vyšel v Mladé frontě dnes článek, ve kterém je rozhovor s předákem pražských odborů Jiřím Vítkem. Bohužel se novinářům opět povedlo napsat věci trochu jinak.

Media znovu ukázala svoji jednostranost a političnost.
Nevraživost MF Dnes k vedení rezortu MV je okatá a zřejmá.Tuto situaci pochopím například u zaměstnaců MV (ti znají situaci asi nejlépe), ale u nezávislého periodika jde o jasné politické cíle.

Články o astronomických platech policistů a hasičů postavili veřejnost proti těmto složkám.
Mladá fronta Dnes okamžitě chrlila články jako „Policisté využijí výsluhu a odejdou do důchodu. Policisté a hasiči dostanou 7000 Kč přidáno apod.

MFD znovu dokázala, jak média dokáží manipulovat s veřejným míněním.

Asi před týdnem jsem proto na svoji žádost MFD poskytl informace, které měli přiblížit čtenářům realnou situaci u HZS ČR.

Chtěl jsem objasnit klady a zápory zákona.
A v případě neschválení (senát , president) jsem upozornil, že přestože nesmíme "stávkovat“ najdeme jiné druhy nenásilného protestu při, kterém upozorníme veřejnost na potřebu schválení nového zákona.
¨
Tím vyjadřujeme faktickou podporu MV ČR a to se asi nelíbí MFD. Osobně jsem podotkl, že v případě neschválení zákona, na který čekáme skoro 10 let jsem osobně zastáncem tvrdší formy protestu. Upozorňuji jde o můj osobní názor né o názor OSHP.

Všiměte si, že v článku není ani slovo o novém služebním poměru. Kladem je snad to, že veřejnost si může přečíst opravdové mzdové ohodnocení hasiče v současné době.

Neříkám, že článek je špatně napsán, ale jádro věci je vynecháno.


Toto bylo uveřejněno v deníku MF Dnes :


Praha – Hasičem se stal třicetiletý Jiří Vítek před deseti lety. Pomáhat lidem ho nepřestává bavit, i když je to často nebezpečné.
Před nedávnem byl zvolen prezidentem pražských hasičských odborů a říká: „Dovedu si představit tvrdší a výraznější protesty za zvýšení našich platů.“ Mluví minimálně za čtyřicet procent svých kolegů, kteří denně vyjíždějí k požárům či vyprošťují lidi z havarovaných automobilů. Tedy asi za čtyři stovky lidí.
„Veřejnost si myslí, že hasiči berou částku, kterou uvádějí média: dvacet pět tisíc. Ale to je úplný nesmysl,“ říká robustní chlapík. Hasič na výjezdu podle něj po deseti letech praxe bere měsíčně čtrnáct a půl tisíce korun čistého za dvě stě čtyřicet odpracovaných hodin. „To je asi šedesát korun za hodinu, což je za to, co děláme, velmi směšná částka,“ říká.
Podle Vítka je těžké uvést nějakou sumu, ale chtěl by pro hasiče minimálně dvojnásobek průměrného platu v republice, aby se dostali alespoň na dvacet tisíc korun čistého.
Nováček nyní bere deset tisíc čistého. „Vždyť jsou tady chlapi, co pětadvacet let denně nasazují životy, záda a plíce v čoudu a berou šestnáct tisíc. To je ostuda pro stát,“ domnívá se, ale zároveň souhlasí s tím, že služební zákon jim jakoukoliv formu protestu zakazuje.
„Neříkám, že bychom šli do stávky. Je to jako u doktorů – nevezmou si za rukojmí pacienty. I my jsme dostatečně hrdí na to, abychom si brali občana jako rukojmího s ohledem na vlastní prospěch. Přesto určité formy nenásilného vyjádření existují,“ varuje bez upřesnění.

Foto: Šéf odborů pražských hasičů Jiří Vítek. Toto nebylo uveřejněno.
Sdílet