Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přenosné motorové stříkačky TOHATSU

Požární stříkačky TOHATSU díky své hmotnosti, výkonu a ceně se řadí na první místo mezi srovnatelnými výrobky. Svého majitele si našly již u více jak stovky spokojených českých zákazníků z řad zejména jednotek SDH a patří tak mezi nejprodávanější přenosné motorové stříkačky na trhu. Možná to budou právě stříkačky TOHATSU, které v budoucnu nahradí stávající stroje PS12.

Požární stříkačky TOHATSU díky své hmotnosti, výkonu a ceně se řadí na první místo mezi srovnatelnými výrobky. Svého majitele si našly již u více jak stovky spokojených českých zákazníků a patří tak mezi nejprodávanější přenosné motorové stříkačky na trhu. Možná to budou právě stříkačky TOHATSU, které v budoucnu nahradí stávající stroje PS12. Jejich dovozce a i partner serveru Požáry.cz, tedy firma ZHT nám zaslala do redakce článek o těchto moderních strojích.

TOHATSU VC85BS


Japonská firma TOHATSU Corporation je největším světovým výrobcem přenosných stříkaček s roční tržbou 12 miliard dolarů.. Tato firma má mnoholeté zkušenosti s výrobou spalovacích motorů jejíž počátky sahají do roku 1932, kdy započala s výrobou motorových generátorů pro japonskou armádu. Postupně se firma začala rozvíjet a rozšířila svůj sortiment a zahájila výrobu motocyklů. Časem tuto výrobu nahradila výroba lodních motorů, která trvá až dodnes.

Veškeré tyto zkušenosti využila k vývoji přenosných motorových stříkaček. Při vývoji těchto strojů se vycházelo z filozofie spolehlivé, lehké, vysoce výkonné, snadno ovladatelné a v neposlední řadě cenově dostupné přenosné motorové stříkačky. Firma Tohatsu vyrábí požární stříkačky již více než padesát let a je největším výrobcem přenosných stříkaček na světě.
Jsou to již 3 roky co firma ZHT Group spolu s generálním ředitelem TOHATSU Corporation, kdy představila novou modelovou řadu stříkaček TOHATSU na českém trhu.

Nová modelová řada motorových stříkaček se vyrábí v různých výkonových řadách: 400, 800, 1000 a 1500 l/min při 10 barech a 3 m sací výšce.

Tato nová modelová řada se pyšní moderním kompaktním designem, vyšší ekologičností a v neposlední řadě nižší spotřebou. Hlavní přednost stříkaček TOHATSU je na naše poměry nezvykle nízká hmotnost a je dána tím, že motor i čerpadlo jsou vyrobeny ze speciálních antikorozních hliníkových slitin, které redukují hmotnost a výrazně prodlužují jeho životnost. Tyto stříkačky mají vysoké předpoklady pro využití při požárním zásahu. Díky své malé nízké hmotnosti a malým rozměrům lze motorovou stříkačku dopravit pomocí dvou hasičů i do velice těžko dostupných míst.

Vše nasvědčuje tomu, že toto stroje znamenají revoluci v požární ochraně. Dnes tyto stroje úspěšně nahrazují staré PS 12 s vysokou hmotností. Koneckonců již okolo 120 hasičů v ČR vlastní stříkačku TOHATSU.

Modelová řada VC82ASE a VC85BS byla speciálně upravena pro český trh dle požadavků českých hasičů a získáte ji pouze v naší síti autorizovaných prodejců firmy ZHT Group. Tato modelová řada byla certifikována TÚPO.

Své místo našla i v požárním sportu, kde díky svému vysokému výkonu dosahuje nejlepší výsledky. Letos rovněž proběhl již druhý ročník v netradičním sportu TOHATSU CUP a další rok již chystáme i v jiných částech republiky.

Historie požárních stříkaček TOHATSU:

Současnost:

Více na: http://www.sdh-radikov.estranky.cz/

Při příležitostí této soutěže byl učiněn rekord, kdy na jednu stříkačku VC82ASE bylo napojeno 6 B a 12 C. Výsledek byl překvapující.

Jako novinku jsme při příležitosti veletrhu PYROS představili stříkačku VF53AS nově se 4-taktním motorem a hasičskou helikoptéru v níž jsme použili čerpadlo TOHATSU.V20D2S.

Technické parametry stříkaček TOHATSU:

Model VC82ASE a VC85BS<o:p></o:p>

Motor: TOHATSU, dvoutaktní vodou chlazený
Výkon: 55 HP
Výkon čerpadla: 2050 l/min při 6 bar, 1800 l/min při 8 bar, 1500 l/při 10 bar
Vývěva: Rotační vakuová pumpa (VC85BS – plně automatická)
Hmotnost: 94 kg<o:p>
</o:p>

Model VF53AS – se 4-taktním motorem

Motor: 4-taktní vodou chlazený
Výkon: 30 HP
Výkon čerpadla: 1130 l/min při 8 bar, 800 l/min při 10 bar
Vývěva: Automatická rotační vakuová pumpa
Hmotnost: 98 kg<o:p>
</o:p>

Model V20DS<o:p></o:p>

Motor: 2 taktní vzduchem chlazený
Výkon: 12 HP
Výkon čerpadla: 400 l/min při 8 bar, 750 l/min při 5 bar
Hmotnost: 36 kg

Toto čerpadlo je vhodné během lesních požárů pro dopravu vody v hornatém terénu. Čerpadlo lze na zádech hasiče dopravit do těžko přístupných míst.Čerpadlo V20D2S se používá rovněž do hasičských vrtulníků LIQUID 500.

Technickým ústavem požární ochrany bylo vypracováno srovnání schválených přenosných požárních stříkaček na českém trhu, které bylo publikováno v HN 23/2007. Z tohoto srovnání z hlediska výkonu, hmotnosti a ceny se stříkačky TOHATSU umístili na první místo.

Co se týká servisu – máme pokrytou celorepublikovou servisní síť. Nicméně o japonské preciznosti se přesvědčilo stovka zákazníků, kdy jsme měnili pouze pár zapalovacích svíček.

Firma ZHT Group dále spolupracuje s firmou TOHATSU na vývoji dalších stříkaček a již krátce představíme další žhavou novinku, ale to až někdy příště.

Stříkačky TOHATSU lze shlédnout a vyzkoušet ve firmě ZHT Group nebo v její síti autorizovaných prodejců jejíchž seznam naleznete na stránkách www.zht.cz.

Ing. Radim Zábranský
ZHT Group s.r.o.

-wap-

Sdílet