Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár garáže rodinného domu v Uherském Brodě

Dne 26. 7. 2008 v 00:29 hod. byli hasiči informováni o požáru garáže rodinného domu v Uherském Brodě. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu se dvěma cisternami a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Uherského Brodu a Vlčnova.

Dne 26. 7. 2008 v 00:29 hod. byli hasiči informováni o požáru garáže rodinného domu v Uherském Brodě.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu se dvěma cisternami a jednotky sboru dobrovolných hasičů z Uherského Brodu a Vlčnova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k velmi rozsáhlému požáru dvougaráže rodinného domu a několika zaparkovaných vozidel.

Požár byl zpozorován a nahlášen v době, kdy už byla celá garáž v plamenech. Hasiči byli na místě jen za tři minuty od výjezdu. Z příjezdové silnice byly vidět mohutné šlehající plameny, které prostoupily přes garážová vrata. Hasiči proto bleskově rozvinuli několik proudů vody a zásahem se snažili především zabránit rozšíření požáru do obytných částí rodinného domu. Zakouřené místnosti včas opustila tříčlenná rodina. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Během zásahu se z garáže ozývalo hned několik detonací a velkých výšlehů plamenů způsobených unikajícím palivem. Jen lokalikace požáru trvala hasičům i přes intenzivní hašení více než půl hodiny. Další hodinu hasiči dohašovali zničený vozový park dvou osobních aut a čtyř motocyklů. Hasiči museli ochlazovat narušené konstrukce stropů a měřit teplotu pomocí laserového snímače.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru jen předběžně ohledáno. V garáži byly totálně zničeny dva osobní automobily (Audi TT a Hyundai) a čtyři historické motocykly, včetně sidecaru. Požár poškodil stavební část garáže, několik dalších místností a kouřem bylo zasaženo obytné přízemí domu.

Předběžné škody byly vyčísleny na 2,5 mil. Kč, ale není vyloučeno, že budou i vyšší. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek v domě za 5 mil. Kč. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření a bude pokračovat v dopoledních hodinách.

O dohlídku na místě požáru se postarali místní dobrovolní hasiči, kterých se po vyhlášení požárního poplachu sešlo do pěti minut na stanici hned deset.

V dopoledních hodinách se na místo požáru sjeli vyšetřovatelé hasičů, kteří si důkladně prohlédli garáž i zničené vozy. Ohledání vraků a poškozené místnosti zúžilo možný okruh vyšetřovaných verzí. Předběžně byla vyloučena možnost úmyslného založení požáru.

Přesné určení příčiny vzniku požáru je nadále v šetření. Další práce na místě jsou naplánovány na pondělí, kdy k zajištění stop a jejich následnému zkoumání byli přizváni specialisté z odboru kriminalistické techniky a expertíz Policie ČR z Brna.

Info: HZS ZLK

-kow-

Sdílet