Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální hasiči v Plzni převzali novou zásahovou techniku, oficiálně ji předal primátor města

V uplynulém roce město Plzeň vydalo téměř tři miliony korun na zlepšení zásahového vybavení profesionálních hasičů. Oficiální předání darů od primátora města Plzně se uskutečnilo v úterý 26. ledna 2016 na požární stanici v Plzni na Košutce.

Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje s městem dlouhodobě spolupracuje v oblasti zajištění akceschopnosti a zvyšování technického vybavení zásahových jednotek HZS.

Jsem velice rád, že se opět podařilo z mimorozpočtových zdrojů, které nám poskytlo město Plzeň, pořídit novou zásahovou techniku a technické prostředky. Velkou výhodou je to, že se tímto způsobem daří pořizovat a obměňovat ty prostředky, které aktuálně pro výkon služby potřebujeme.

Zároveň se starší technika a technické prostředky posouvají dále k dobrovolným jednotkám, kde najdou své další uplatnění pro potřebu zajištění požární ochrany,

podotkl ředitel územního odboru Plzeň Pavel Musil.


Každoročně se snažíme Hasičskému záchrannému sboru Plzeňského kraje přispět na vybavení, zpravidla to bývá právě částkou kolem tří milionů korun. Vzájemná spolupráce funguje dlouhodobě.

Máme i dohodu, že techniku, kterou profesionální hasiči vyřadí, dostávají následně k dispozici jednotky dobrovolných hasičů,

uvedl plzeňský primátor Martin Zrzavecký.


V roce 2015 vynaložilo město na zakoupení nové techniky pro hasiče 2,8 milionu korun. Za tuto částku byl zakoupen: velitelský automobil Land Rover Discovery pro příslušníky sloužící službu velícího důstojníka směny; dopravní automobil Iveco Daily pro přepravu osob a s větší úložnou plochou na převoz potřebných prostředků požární ochrany; jako doplnění přívěsu na čerpání dvě kalová čerpadla a elektrocentrála.

Oba zásahové automobily a technické vybavení slouží hasičům na požární stanici Košutka.

Předání byli přítomni kromě ředitele HZS Plzeňského kraje Františka Pavlase i zástupci města v čele s primátorem Martinem Zrzaveckým a další hosté.

Dopravní automobil Iveco Daily s vetší úložnou plochou.

Jedná se o vozidlo pro 9 osob s větší úložnou plochou pro přepravované věcné prostředky požární ochrany. Celková nosnost vozidla je 5,2 tun, výkon vozidla je 125 kW (170 k).

Velitelské vozidlo Land Rover Discovery sport

Vozidlo bude určeno pro příslušníka sloužícího službu velícího důstojníka s působností po celém Plzeňském kraji. Je vybaveno pohonem 4 × 4 s brodivostí až 600 mm.

Kalové čerpadlo MAST ATP 10

Jedná se o třífázové čerpadlo 400 V / 2 kW / 3,6 A, s maximálním výkonem 1200 l/m, maximální sací výškou 14 metrů a váží 27 kilogramů. Průchodnost pevných částí je stanovena do 65 mm, maximální teplota čerpané vody je 60 °C.

Kalové čerpadlo Mast TP 4 –1

Jedná se o 22 kilogramů vážící jednofázové čerpadlo 230 V / 1,8 kW / 8 A s maximálním výkonem 780 l/m a maximální sací výškou 1,5 metru. Průchodnost pevných částí je do 8 mm, maximální teplota čerpané vody pak 60 °C.

Elektrocentrála Mitsubishi Vanguard VGP 14500 AVR

Doplňuje přívěs na čerpání z důvodu výkonové rezervy pro použití stávajících i nově pořízených čerpadel. Jedná se o centrálu s max. třífázovým výkonem 13 700 VA, maximální jednofázový výkon je 7000 W.

Foto: HZS & www.plzen.eu
Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet