Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár obytného kolového přívěsu u Bojkovic

Dne 27. 7. 2008 v 15:06 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty u Bojkovic. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu se dvěma cisternami a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Bojkovic.

Dne 27. 7. 2008 v 15:06 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty u Bojkovic. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu se dvěma cisternami a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Bojkovic.

Požár obytného kolového přívěsu u Bojkovic

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru obytné buňky bývalého družstva mezi obcí Bojkovice a Přečkovice.

Před příjezdem hasičů se snažil požár hasit muž, který v přívěsu bydlí, ale použití sněhového ručního hasicího přístroje se mu nepodařilo pro jeho nefunkčnost. Na pomoc si tak musel přivolat mobilním telefonem hasiče. Z buňky se mu včas podařilo vytáhnout plynovou tlakovou láhev na 10 kg propan-butanu.

Jako první na místě zasahovali místní dobrovolní hasiči z Bojkovic, kteří rozvinuli proud vody a zahájili hasební útok. Požár se rozhořel uvnitř obytné buňky a hasiči se snažili zabránit dalšímu šíření plamenů a zničení celého přívěsu. Po uhašení plamenů museli hasiči ochlazovat nahřáté konstrukce obytné nadstavby přívěsu. Celková likvidace požáru trvala hasičům asi půl hodiny. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Obytný kolový přívěs obýval muž, který si nejdříve vymýšlel různé možnosti vzniku požáru. Vyšetřovatelem nalezené stopy však hovořily proti němu. Muž měl totiž od majitele buňky zakázáno kouřit uvnitř návěsu. Venku měl proto postavenu starou sedačku z autobusu, kde kouříval. Zde také došlo ke vzniku požáru, který se oknem dostal do buňky a rozšířil se po celém interiéru. Vyšetřovatel se domnívá, že muž v buňce spal a vzbudil se v době, kdy už byl požár po něj nezvládnutelný. Plameny kompletně zničily vnitřní vybavení obytné buňky a majiteli byla způsobena škoda ve výši 150.000 Kč.

Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek kolového přívěsu za 100.000 Kč. Jako příčina vzniku požáru byla stanovena nedbalost muže, který kouřil a došlo k zapadnutí nedopalku do hořlavých částí sedačky.

mjr.Mgr.Bc.Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-kuw-

Sdílet