Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V USA lesní požáry připravily o život dva hasiče

Mohutný lesní požár u kalifornského Yosemite ohrožuje na 2000 domů. Osm jich už v neděli sežehl. Obyvatelé 195 budov byli evakuováni. Přerušena je také dodávka elektřiny do Yosemitského národního parku. Požáry lesů si o víkendu vyžádaly životy dvou zasahujících hasičů.

Oheň, který se zcela vymkl kontrole, zničil od pátku 7250 hektarů porostu. Šíří se mimořádně rychle, protože Kalifornii sužuje už několik týdnů mimořádné sucho a vedro.

Foto - internet

"Podobný požár nebyl zaznamenán za posledních sto let. To je jeden z důvodů, proč je tak nevypočitatelný,“ uvedl mluvčí kalifornského úřadu pro lesnictví a ochranu před ohněm Daniel Berlant.

Evakuovány byly především domy z městečka Midpines, vzdáleného asi dvacet kilometrů od parku. Jižní cíp požáru zase ohrožuje Mariposu, kde žije na 1800 osob.

Kvůli bezpečnosti hasičů byl přerušen proud v řadě oblastí okolo požáru. Přívodní vedení do parku už oheň zničil. Místní hotely a obchody proto zásobují generátory, část jich byla ale už uzavřena.

Požáry zuří po celé Kalifornii, evakuovali zoo v Los Angeles

Požár u Yosemitského národního parku ale není jediný. Na jihu státu muselo být v neděli evakuováno na 4000 násvětšvíků losangeleské zoo, protože se požár z nedalekého Griffithova parku šířil mimořádně rychle. Oheň se na tři kilometry přiblížil k voliéře kondorů, kteří museli být přemístěni i se dvěma supy.
Zatím oheň zničil deset hektarů porostu.

Mohutný lesní požár je také v Orange County.

Smrt hasičů Na severu Kalifornie zemřel v sobotu velitel hasičů ze státu Washington, který přijel pomoci. Zahynul při obhlídce požáru v Siskiyou. Tělo 49letého Daniela Packera se kvůli zuřícímu živlu zatím nepodařilo vyzvednout. Už v pátek na severu Kalifornie zahynul jiný hasič z Washingtonu, teprve 18letý Andrew Palmer.

Zdroj: Novinky.cz , BBC

-kuw-

Sdílet