Sobota 18. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oheň sežehl hektary zralého obilí

V neděli 27. července hasiči v Jihomoravském kraji vyjížděli k 11 požárům. Většinou se jednalo o požáry obilí, trávy a dalších porostů, celková škoda přesáhla 300 tisíc korun.

V neděli 27. července hasiči v Jihomoravském kraji vyjížděli k 11 požárům. Většinou se jednalo o požáry obilí, trávy a dalších porostů, celková škoda přesáhla 300 tisíc korun.

Boskovice

Tři hektary jarního ječmene shořely na poli u obce Čebín na Brněnsku. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 16.01 hodin a na místě zasahovaly čtyři jednotky hasičů – profesionální jednotka ze stanice v Tišnově a dobrovolné jednotky z Čebína, Drásova a Kuřimi. Proti plamenům hasiči nasadili celkem pět vodních proudů, které zásobovali z hydrantu u požární zbrojnice v obci a z čerpacího stanoviště u místního rybníka. Oheň hasiči dostali pod kontrolu v 16.15 hodin a po prolití pole vodou dohasili v 16.42 hodin. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na kombajnu – jiskření od zadřeného ložiska na žací liště zapálilo obilí. Škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 120 tisíc korun.

Pět jednotek hasičů zasahovalo u požáru obilí a strniště na poli u Jiříkovic na Brněnsku. Požár byl ohlášen v 10.02 hodin a operační středisko HZS na místo vyslalo profesionální jednotku ze stanice ve Slavkově a dobrovolné jednotky z Křenovic, Šlapanic, Sokolnic a Kobylnic. Požár zasáhl 4,5 hektaru zralého ječmene. Hasiči oheň pomocí vodních proudů i lopat dostali pod kontrolu v 10.24 hodin a dohasili za dalších deset minut. Dalšímu šíření požáru majitel pole zabránil také oboráním spáleniště. Příčina vzniku požáru je v šetření, vyšetřovatel nevyloučil dětskou hru se zápalkami, nebo nedbalost při kouření. Škodu předběžně vyčíslil na 85 tisíc korun.

Požár pšeničného pole hasiči likvidovali u Valtrovic na Znojemsku. Požár byl ohlášen ve 13.33 hodin a operační středisko HZS na místo vyslalo pět jednotek hasičů – profesionálních hasičů ze stanic ve Znojmě a v Hrušovanech nad Jevišovkou a dobrovolné jednotky z Božic, Slupi a Vatrovic. Oheň se ve větrném suchém a horkém počasí rozšířil na dva hektary zralého obilí. Hasiči požár dostali pod kontrolu ve 13.57 hodin, dohašování ukončili v 15.08 hodin. Spáleniště majitel pozemků oboral. Příčina vzniku požáru je v šetření, vzhledem k blízkosti veřejné cesty vyšetřovatel nevyloučil nedbalost nezjištěné osoby při kouření. Škodu předběžně vyčíslil na 50 tisíc korun. Zásah hasičů zabránil rozšíření požáru na zbytek pole o celkové výměře přes 17 hektarů. Hodnotu uchráněného obilí vyšetřovatel vyčíslil na 500 tisíc korun.

Do Sušilovy ulice v Boskovicích na Blanensku hasiči v noci na neděli vyjížděli k požáru okrasných keřů. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen 37 minut po půlnoci a na místě zasahovala jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Boskovicích a místní dobrovolná jednotka. Požár keřů na ploše zhruba 100 čtverečních metrů se hasičům pomocí tří vodních proudů podařilo dostat pod kontrolu v 0.46 hodin a zlikvidovat v 1.02 hodin. Příčina vzniku požáru je v šetření, vyšetřovatel nevyloučil nedbalost nezjištěné osoby – keře zřejmě zapálil odhozený nedopalek cigarety. Škodu předběžně vyčíslil na 50 tisíc korun.

Dřevěnou zahradní chatku o rozměrech čtyři krát čtyři metry zničil požáru u ulice Zaječí hora v zahrádkářské kolonii Sadová v Brně-Králově Poli. Hustý dým valící se z chatky náhodná svědkyně hasičům ohlásila v 16.13 hodin, operační středisko na místo vyslalo tři jednotky hasičů – profesionální jednotku ze stanice v Lidické ulici a dobrovolné jednotky z Králova Pole a Soběšic. Při jejich příjezdu byla celá chatka v plamenech. Protože přímo k chatce hasiči s těžkou technikou nemohli dojet, museli k požářišti natáhnout hadice do vzdálenosti téměř sta metrů. Proti plamenům nasadili dva vodní proudy. Požár dostali pod kontrolu v 16.36 hodin a po rozebrání konstrukcí chatky a likvidaci lokálních ohnisek dohasili v 17.06 hodin. Oheň chatku prakticky zničil. Při požáru nebyl nikdo zraněn, příčina jeho vzniku je v šetření, škodu vyšetřovatel předběžně odhadl na 30 tisíc korun. Požár vozidla Škoda Favorit hasiče zaměstnal v Hrnčířské ulici v Brně-Králově Poli. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 15.02 hodin, na místě zasahovala jednotka hasičů ze stanice v Lidické ulici. Oheň v motorovém prostoru hasiči lokalizovali v 15.07 hodin a zlikvidovali v 15.16 hodin. Požár zničil plastový kryt filtru topení, škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 10 tisíc korun. Příčinou vzniku požáru byl nedopalek cigarety, který nezjištěný žhář vhodil do mřížky v kapotě motoru.


Info: por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

-wap-

Sdílet