Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výcvik zlínských profesionálních hasičů – lezců a speleologů proběhl v propasti Macocha v Moravském krasu

„Pohlédneš-li do propasti, ona pohlédne na tebe“, pronesl Friedrich Nietzsche. Jestli je na této myšlence něco pravdivého mohli zjistit profesionální hasiči – lezci z centrální stanice Zlín, kteří spolu se speleologickými záchranáři cvičili v propasti Macocha.

Macocha je svými parametry (hloubka 138,5 metrů, délka 174 metrů, šířka 76 metrů) největší propastí svého druhu v České republice i ve střední Evropě.

I když zlínští profesionálové mají za sebou zdolání nejednoho mostu, domu, komínu nebo lomu, dali při tomto jedinečném výcviku na bohaté zkušenosti a rady přítomných členů speleologické záchranné služby.

Po přípravě materiálu a teoretickém proškolení přišel na řadu praktický výcvik slaňování, jištění a záchrany osob. To vše za chladného a sychravého počasí v nádherném prostředí tohoto přírodního unikátu. Hasiči k výcviku používali své standardní vybavení, které je součástí vybavení na stanicích profesionálních hasičů v našem kraji.

Po ukončení lezecké části si mohli všichni účastníci výcviku také prohlédnout část krasových jeskyní u dna propasti. Pak už jen zbývalo sbalit všechen lezecký materiál a rozloučit se s přáním mít možnost tento výcvik v budoucnu zopakovat.

Zlínští hasiči by touto cestou také rádi poděkovali pracovníkům Správy jeskyní Moravského krasu a kolegům ze speleologické záchranné služby.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet
Přiložené soubory
Thumbs.db zobrazit online DB 211 kB