Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční požár zničil stáj a jízdárnu

Stáj a jízdárnu zničil v noci na středu rozsáhlý požár v Předklášteří u Tišnova na Brněnsku. Při likvidaci požáru zasahovalo osm jednotek hasičů.

Stáj a jízdárnu zničil v noci na středu rozsáhlý požár v Předklášteří u Tišnova na Brněnsku. Při likvidaci požáru zasahovalo osm jednotek hasičů.

Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v úterý ve 23.59 hodin. Vzhledem k velkému rozsahu byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Na místo vyjelo osm jednotek hasičů – profesionální jednotky ze stanic v Tišnově a v Lidické ulici v Brně, a dobrovolné jednotky z Tišnova, Drásova, Lomničky, Svatoslavi, Dolních Louček a Kuřimi. Při příjezdu prvních požárních jednotek byl celý objekt o rozměrech 60 krát 12 metrů v plamenech a žárem se bortily části prohořelého dřevěného krovu a střechy. V objektu, v němž bývá ustájeno až 20 koní, byla v době vzniku požáru naštěstí jen čtyři zvířata. Všechny koně se majitelům jízdárny podařilo před ohněm včas vyvést do sousedního výběhu.

Hasiči proti plamenům postupně nasadili devět vodních proudů, k jejichž zásobování zřídili kyvadlovou dopravu vody od čerpacího stanoviště u hydrantu před požární stanicí v Tišnově. Kromě hašení hořící jízdárny a stájí bránili rozšíření požáru na sousední obytnou část areálu. Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu v 1.29 hodin, krátce potom se podařilo zlikvidovat plamenné hoření. Dohašování lokálních ohnisek však pokračovalo až do ranních hodin. Protože ve stáji i jízdárně bylo větší množství sena a slámy, hasiči museli doutnající balíky vyvážet ven a prolévat vodou. Krátce před třetí hodinou ráno část požárních jednotek ukončila zásah. Ke střežení požářiště a dohašování lokálních ohnisek na místě do rána zůstaly tři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. Celkem při likvidaci požáru zasahovalo 55 hasičů.

Požár zničil nově postavenou stáj a jízdárnu, z objektu o půdorysu 60 krát 12 metrů zůstaly jen obvodové zdi. Škodu vyšetřovatel předběžně odhadl na 12 milionů korun. Příčina vzniku požáru je v šetření, požářiště budou ve středu podrobně zkoumat specialisté HZS Jihomoravského kraje a odboru kriminalistické techniky a expertíz Policie ČR. Zásah hasičů zabránil rozšíření požáru na obytnou část areálu. Hodnotu uchráněného majetku vyšetřovatel vyčíslil na tři miliony korun.

Experti hledají příčiny požáru jízdárny

Specialisté HZS Jihomoravského kraje a odboru kriminalistické techniky a expertíz Policie ČR dnes podrobně zkoumali zbytky vyhořelé jízdárny v Předklášteří u Tišnova na Brněnsku.

Na požářišti experti odebrali vzorky materiálů, které podrobí rozborům v laboratořích školícího střediska HZS v Tišnově a v laboratořích Policie ČR. Ohořelý objekt také prozkoumal policejní pes s výcvikem na vyhledávání stop po použití hořlavin. Při zjišťování příčiny vzniku požáru si experti stanovili tři pracovní verze – technickou závadu na elektroinstalaci, nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm a úmyslné zapálení.

K požáru jízdárny a stájí jezdeckého areálu hasiči vyjížděli dnes o půlnoci. Vzhledem k jeho velkému rozsahu operační středisko HZS vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. Na místě zasahovalo osm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Při příjezdu prvních požárních jednotek byl celý objekt o rozměrech 60 krát 12 metrů v plamenech a žárem se bortily části prohořelého dřevěného krovu a střechy. V objektu, v němž bývá ustájeno až 20 koní, byla v době vzniku požáru naštěstí jen čtyři zvířata. Všechny koně se podařilo včas vyvést do volného výběhu.

Požár hasiči dostali pod kontrolu v 1.29 hodin, v dohašování lokálních ohnisek však pokračovali až do ranních hodin. Protože v objektu bylo větší množství lisované slámy, hasiči museli doutnající balíky rozhrabovat a prolévat vodou. Likvidaci požáru hasiči ukončili v 7.04 hodin. Protože zbývající vrstva prohořelé slámy začala dopoledne znovu doutnat, na místo krátce po 10. hodině vyjely tři jednotky hasičů. Pomocí nakladače hasiči rozhrabali zbytky slámy a požářiště znovu prolili vodou.

Požár zničil nově postavenou stáj a jízdárnu, z objektu o půdorysu 60 krát 12 metrů zůstaly jen obvodové zdi. Oheň poškodil také část střechy sousední obytné části jezdeckého areálu a dřevěné buňky sloužící jako ubytovna. Škodu vyšetřovatel předběžně odhadl na 12 milionů korun. Zásah hasičů zabránil rozšíření požáru na sousední obytnou budovu, u níž oheň poškodil jen část střechy. Hodnotu uchráněného majetku vyšetřovatel vyčíslil na tři miliony korun.

Info: HZS Jihomoravského kraje
Foto: Kamil Augustýn, HZS JmK


 -kow-

Sdílet